Det är med stor sorg, som Ann Thelander, ordförande i Sandåkra ridklubb, meddelar att verksamheten kommer läggas ner.

Det är med stor sorg, som Ann Thelander, ordförande i Sandåkra ridklubb, meddelar att verksamheten kommer läggas ner. Foto. Privat

Chockhöjning på foder stänger ridskola: "Fruktansvärt tråkigt"

Ridklubben ser ingen annan lösning

SANDÅKRA. Efter fjolårets torra sommar har priset på djurfoder skenat, något som Sandåkra ridklubb fått känna av. Efter att ha undersökt alla lösningar finner klubben nu ingen annan råd än att lägga ner ridskoleverksamheten redan i höst. "Vårt material kostar pengar och som det är nu har vi inte råd att finansiera det", säger ordförande Ann Thelander.

Det är med tungt hjärta som Ann Thelander och Sandåkra ridklubb lämnar beskedet att föreningens ridskoleverksamhet kommer läggas ner.

– Det känns verkligen jättetråkigt. Ridskolan betyder mycket för våra aktiva barn, men som det ser ut nu har vi inte råd till foder och utan hästar kan vi inte bedriva verksamheten, säger hon.

Foderkostnaderna har det senaste året skenat med höjningar på 25-50 procent på sina håll. Bristen har även gjort det svårt att få tag på foder överhuvudtaget.

– Vi har äskat lite här och lite där, men det har varit svårt att få ihop det. I vissa fall har vi fått importera foder från utlandet, säger Ann Thelander.

Ridklubben kommer, som det ser ut nu, finnas kvar tills årsskiftet, men själva ridskoleverksamheten lägger ner redan i höst. Det lämnar drygt 150 elever i olika åldrar utan ridskoleplats.

– Det finns inte heller några alternativ i närområdet, vilket gör det extra tråkigt att lägga ner. Min dotter är själv i verksamheten. Vi har visserligen hästar hemma som hon kan rida på, men hon liksom de andra förlorar gemenskapen som är så oerhört viktig.

Föreningen har sökt bidrag av kommunen för att kunna behålla verksamheten, men utan resultat.

– Det enda besked vi fått är att det inte finns resurser till det. Det är synd att det inte finns mer pengar att satsa på barnens idrott, särskilt inte som ridning är den största idrotten för tjejer, säger Ann Thelander.

Publicerad 17 June 2019 08:28