En hel del nytt men också en del äldre inredning samsas i Gunilla Ewaldhs radhus i Ramlösa.

En hel del nytt men också en del äldre inredning samsas i Gunilla Ewaldhs radhus i Ramlösa. "Det blir fina kontraster", säger hon.

99 kvadratmeter gråskala och harmoni

"Hos mig är hem och trädgård ett"

VILLA.

Flödet genom hem och trädgård var det som fick Gunilla Ewaldh att fastna för radhuset i Ramlösa. Sedan dess har de 99 kvadratmetrarna med tillhörande trädgård genomgått förändringar för att främst skapa en sak: harmoni. "Jag vill ha en lugn plats att njuta på", säger hon.

Av
Text & foto: Ida Asplund Ådahl

Det var egentligen ganska mycket som inte stämde när Gunilla Ewaldh hittade radhuset för snart 18 år sedan. Men något var verkligen rätt – flödet genom huset och trädgården, något som fick henne att falla pladask. Sedan dess har radhuset renoverats till vitmålade väggar, ekgolvet har slipats och vitlaserats. Och kanske främst av allt – trädgården på baksidan har genomgått en rejäl förvandling med altandäck.

– Under många år använde vi inte baksidan. Det var en sluttande trädgård och hade stenläggning. Det var inte alls mysigt. Nu är jag ute jämt och börjar dricka mitt morgonkaffe ute redan i april. Jag älskar det här utrymmet, säger Gunilla Ewaldh.

Trädgården är av mindre modell med omkring 50-60 kvadrat och för att få det mysigt och harmoniskt tog Gunilla Ewaldh hjälp med att rita ett trädäck i etage.

– Jag visste att jag ville ha ett trappsteg och få lite nivåer. Det gör det lite mer dynamiskt och inte så platt.

Trädäcket har fått nedsänkta rabatter med övervägande gröna växter och grässlag. I övrigt går trädgårdens inredning i gråskala tillsammans med naturmaterial för att skapa ett mjukt intryck.

– För mig var det viktigt att färgskalan och inredningsstilen skulle smälta ihop både inne och ute. Som på framsidan har jag en likadan sittgrupp som på baksidan. För mig är det otroligt viktigt med harmoni, säger Gunilla Ewaldh.

Hemmet är en blandning av gammalt och nytt. Arvegods som tavlor, en kristallkrona och stolar efter farföräldrarna är blandade med nya möbler. I trädgården har Gunilla Ewaldhs utegrupp från 70-talet blivit ommålade till svart.

– Jag tycker om att renovera saker och pyssla med det om det är något jag hittar.

Inredningsintresset har alltid funnits där och när hon hjälpte till i en inredningsbutik ökade hobbyn. Sedan dess inspireras hon just av butiken, men även Instagram och vad som finns ute på marknaden just nu.

– Det är inte så att jag söker nya saker hela tiden. Men jag tycker om att ha lite koll och låter mig inspireras.

Vad brinner du mest för, inredning inne eller trädgård?

– Det är lika stora intressen. För mig är hem och trädgård ett och jag tycker att det smälter väldigt fint ihop här nu. Det är en riktig oas för mig.

Glasbordet i vardagsrummet är en gammal Ikea-modell.

Glasbordet i vardagsrummet är en gammal Ikea-modell.

På framsidan ligger stenplattor nedsänkta i mörkgrått singel.

På framsidan ligger stenplattor nedsänkta i mörkgrått singel.

Framsidan av radhuset är välkomnande med sittplatser och plats för grillkvällar.

Framsidan av radhuset är välkomnande med sittplatser och plats för grillkvällar.

I trädgården finns olika sittmöjligheter.

I trädgården finns olika sittmöjligheter.

Trädgården består i största del av ett trädäck i etage med nedsänkta rabatter.

Trädgården består i största del av ett trädäck i etage med nedsänkta rabatter. "Jag ville ha det mysigt och lättskött. På så sätt kan jag ta det lugnt och njuta här", säger Gunilla Ewaldh.

Dekorationer i rabatten har Gunillas granne skapat.

Dekorationer i rabatten har Gunillas granne skapat.

Ute och inne är som ett hemma hos Gunilla Ewaldh.

Ute och inne är som ett hemma hos Gunilla Ewaldh. "Det var flödet mellan trädgård och huset som fick mig att fastna", säger hon.

PERSONLIGT

Namn: Gunilla Ewaldh.

Ålder: 58 år.

Bor: Radhus i Ramlösa om 99 kvadratmeter, byggår 1986.

Familj: Sönerna Sebastian, 29 och Nicolai, 20.

Gör: Jobbar som optiker och hjälper till i indredningsbutiken Enkla Ting.

Publicerad 16 June 2019 07:00