Johan Espenkrona ska på hemmaplan visa vem som är starkast.

Johan Espenkrona ska på hemmaplan visa vem som är starkast. Foto: André Kvist.

Starka hemmahoppet går upp mot eliten: "Man kör all-in"

Kvaltävling till landets starkaste sker i Sjöbo igen

SJÖBO.

I fjol blev Sjöbosonen Johan Espenkrona trea när landets starkaste man avgjordes. Nu är han redo för en ny säsong. I slutet av juni tävlar eliten för att avgöra vem som är starkast i Skåne.

Av
André Kvist

Johan Espenkrona seglade förra året upp till den absoluta elitnivån. Med endast ett poängs marginal till tvåan blev han den tredje starkaste mannen i landet. Detta innebär även att han kvalificerade sig för den internationella tävlingen champions

Det är en vardagseftermiddag och Johan möter upp sina träningskamrater på gymmet Massive i Sjöbo. Han är nyss hemkommen från tävlingar i Östersund och ska inom kort iväg till Nederländerna för utmana konkurrenterna. Men nu är det en helt vanlig dag bland vikter och talk.

– Alla är vi så starka och jämna att minsta lilla misstag så tappar man en placering. Man kör "all-in" i sin bubbla. Jag känner mig hel nu och styrkan är ju där, berättar Johan Espenkrona.

Efter att ha arbetat som lastbilschaufför i 15 år så bytte han för ett och ett halvt år arbete till montör. Det har gjort under framförallt för ryggen, berättar Johan. Lite mer fysiskt arbete gör att skadorna och stelheten hålls på avstånd.

Den 29 juni samlas den svenska eliten i kvalet till Sveriges starkaste man på Sjöbo idrottsplats. Fem av fjolårets finalister medverkar och man ska samtidigt passa på att utse Skånes starkaste.

– En som medverkar är med och tävlar i världens starkaste man i Florida. Detta är de allra bästa, toppen av strongmaneliten, berättar tävlingsledare Mårten Persson.

Det är sju grenar som de tävlande ska ge sig på, bland ska man bära ett ok på 380 kilo, lyfta en bil och tampas med atlasstenar. De tio bästa går vidare till de fyra sista grenarna och kämpar om poängen. Detta är en av fyra kval till Sveriges starkaste man som avgörs den 12 och 13 oktober i Stockholm.

Tillbaka på gymmet lastar Johan Espenkrona på vikt efter vikt.

Publicerad 15 June 2019 06:00