När andra gömmer sig för åskan sticker Krister Ekblad och hans team ut för att dokumentera.

När andra gömmer sig för åskan sticker Krister Ekblad och hans team ut för att dokumentera. Foto: Krister Ekblad.

Åskjägaren om veckans blixtar: "Riktig nyårsafton"

Över 300 000 urladdningar i södra Sverige

SKÅNE/ÖSTERLEN.

Veckan som gått har kantats av oväder, regn och blixtar. Tre dagar i rad har åskan mullrat in över södra Sverige. Åskjägaren Krister Ekblad har förlorat en hel del sömn när han övervakat åskan. "Man har varit helspänd varje kväll", säger han.

Av
André Kvist

Tisdag, onsdag och torsdag har kantats av oväder. När mörkret har fallit har blixtarna lyst upp den skånska junihimlen. Åskjägaren Krister Ekblad som driver Österlentracker, tillsammans med Fredrik Ekblad och Christian Stagevik, övervakar blixtarna och de senaste dagarna har varit väldigt intressanta.

– Det har varit en riktig nyårsafton. För mig har det varit lite svårt att kombinera sömn med allt som hänt, så man har lite grus i ögonen samtidigt har man varit helspänd varje kväll och natt, säger Krister.

På sociala medier har hans sida blivit överhopad av kommentarer och bilder. Att folk engagerar sig tycker han bara är trevligt. Frågan är hur många blixtar som man har registrerat de senaste dagarna.

– Det är väldigt svårt att säga, vi registrerar urladdningar på många olika vis. Allt från moln till moln och moln till mark. Sedan kan urladdningen vara en positiv urladdning, oftast de starkaste, och en negativ urladdning. Så fyra olika sorters blixtar finns det, säger Krister och fortsätter.

– Vi registrerar urladdningar inom ett 200 kilometer stort område i diameter och de senaste tre dagarna har vi registrerat över 300 000 olika blixtar, om inte fler!

Blixtar över Skåne den 12 juni, över 200 per minut.

Blixtar över Skåne den 12 juni, över 200 per minut. Foto: Österlentracker.

Ett farligt jobb att bedriva

Antalet är normalt för ett ordentligt oväder. Att det skett tre dagar i rad hör däremot inte till det vanliga. Tursamt verkar skadorna från åskan vara minimala, en person i Danmark rapporterats ha blivit träffad och bränder har inte utbrutit i så stor utsträckning tack vare att det varit vått i marken.

Nu laddar Krister och hans kollegor för fler oväder, redan på lördag väntas nästa omgång blixtar komma in. Samtidigt som de flesta kurrar ner sig i soffan eller sängen så beger sig teamet ut för att dokumentera.

– Det är ett farligt jobb att bedriva. Säkerheten först och främst. Vi har ordentligt med skydd när stormen närmar sig men det kan överraska även oss. Även när man åker ut, full av spänning och förväntan – och så dör det bara ut och blir inget av det. Eller det bara plötsligt blommar upp.

Hur nära har ni varit?

– Det närmsta vi varit när blixten slagit ner är cirka 150 meter utomhus, den tryckvågen var inte att leka med! När vi suttit i en bil var mindre än 25 meter och då hoppade hela bilen till, berättar Krister Ekblad.

Publicerad 14 June 2019 00:00