Det är inte längre tillåtet att gå ifrån sitt arbete för att be i Bromölla kommun.

Det är inte längre tillåtet att gå ifrån sitt arbete för att be i Bromölla kommun. Foto. Adobe Stock

Slut med bön på arbetstid: "Ingen ska behöva arbeta dubbelt för att kollegan ska be"

Kommunen skärper reglementet kring religionsutövning på arbetstid

BROMÖLLA. Det är inte längre tillåtet att be på arbetstid. Det beslutade Bromölla kommun i förra veckan. "Precis som det inte är tillåtet att gå ifrån sitt arbete för att röka är det inte heller tillåtet att gå ifrån för att be. Det är samma sak", säger kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD).

Det var i samband med att reglementet för religionsutövning sågs över som Bromölla kommun valde att förtydliga vad som gäller kring religionsutövning på arbetsplatsen.

– Det har varit otydligt tidigare och formuleringen i reglementet har gett utrymme för tolkningar, säger kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson, (SD).

Det nya förhållningssättet, som kommer att gälla på de kommunala arbetsplatserna, formuleras kort med att ”bönestund inte är tillåtet”.

– Du är på arbetet för att utföra dina arbetsuppgifter inte för att be. Visst, vi har religionsfrihet i Sverige men det får inte inskränka på arbetstiden. Ingen annan ska behöva gå in och täcka upp för dig på arbetsplatsen för att du ska gå ifrån och be, säger Eric Berntsson.

Om man har ett arbete med obetalda raster kommer det dock vara tillåtet att fortsätta hålla bönestund.

– I de fallen har vi inget att säga till om.

Publicerad 12 June 2019 13:01