Vid en husrannsakan i fotbollstränarens källarförråd hittades en lyxväska innehållande en k-pist, en skarpladdad pistol och hundratals patroner av ammunition.

Vid en husrannsakan i fotbollstränarens källarförråd hittades en lyxväska innehållande en k-pist, en skarpladdad pistol och hundratals patroner av ammunition. Foto: Polisens förundersökning

Kulsprutepistol och knark togs i beslag hos fotbollstränare

Före detta tränare i Sydhalland riskerar långt fängelsestraff

LAHOLM. En tidigare tränare för en fotbollsklubb i Laholms kommun har åtalats misstänkt för grovt vapen- och narkotikabrott. Under husrannsakan i februari hittade polisen bland annat en kulsprutepistol, en skarpladdad pistol, massvis med ammunition och mängder med knark. Fotbollstränaren förnekar anklagelserna.

Av
Rickard Gustafsson

Polis och åklagare har sedan i februari utrett den man som tidigare varit aktiv som fotbollstränare i en fotbollsklubb i södra Halland. Mannen greps den 22 februari i Halmstad och har suttit häktad sedan den 25 februari, misstänkt för grovt vapen- och narkotikabrott.

När fotbollstränaren greps i sin bil, efter en längre tids spaning, hittade polisen nästan 2 000 tabletter av den syntetiska och narkotikaklassade opioiden tramadol. Utöver det beslagtogs en mindre mängd kokain och en patron av 9 millimeters kaliber.

Efter beslaget fortsatte utredningen och under anhållandetiden gjordes husrannsakan på ett flertal adresser med koppling till fotbollstränaren. I ett källarförråd, i huset där han bodde, hittade polisen både vapen och narkotika.

Inuti en Louis Vuitton-väska låg det en kroatisktillverkad kulsprutepistol, med tillhörande magasin, och 300 patroner samt en skarpladdad pistol. I förrådet återfanns också narkotika och dopningsmedel.

En kulsprutepistol tillverkad i Kroatien återfanns i fotbollstränarens förråd, tillsammans med flera magasin och 300 patroner.

En kulsprutepistol tillverkad i Kroatien återfanns i fotbollstränarens förråd, tillsammans med flera magasin och 300 patroner. Foto: Polisens förundersökning

På beslagslistan från förrådet finns också 153 gram kokain, cirka ett kilo cannabis – hälften hasch och hälften marijuana, 1 500 tabletter tramadol, 4 500 tabletter av märkena alprazolam och klonazepam och närmare 100 dopningstabletter av märkena anastrozol och stanozolol.

Fotbollstränaren har i förhör varit väldigt ovillig att svara på polisens frågor men hävdat att han inte haft någon kännedom om vare sig vapnen eller narkotikan i förrådet. Han nekar till alla anklagelser förutom dopningsmedlen.

I mannens bostad har dock polisen funnit både narkotika, emballage och patroner av samma typ som hittades i förrådet.

I utredningen figurerar även två män i 25- respektive 40-årsåldern hemmahörande i Kristianstad respektive en ort nordväst om Halmstad.

Kristianstadbon är misstänkt för att ha sålt över 3 000 tabletter tramadol till fotbollstränaren. Halmstadbon i sin tur är misstänkt för grovt vapenbrott då polisens tekniker funnit hans dna på kulsprutepistolen.

Båda nekar till de misstänkta brotten.

Innehavet av en k-pist och en stor mängd tillhörande ammunition ser kammaråklagare Klas Lundgren extra allvarligt på.

– När det gäller vapnen finns det inga fingeravtryck. Ingen av dem har någon förklaring till vapnen men de låg i hans (fotbollstränarens, reds anm.) förråd och vi har hittat dna på k-pistens kolv från den andre personen.

Både det grova vapenbrottet och det grova narkotikabrottet var för sig har ett minimistraff på två år. Så minst tre år skulle jag säga.

Lundgren, som bifogar en förunderundersökning på 800 sidor, anser att bevisningen är stark och räknar med fällande dom på fotbollstränaren.

– Jag skulle bli förvånad om han inte fälls. Vi har polisvittnen som sett den här mannen gå in och ut ur bostaden, säger Klas Lundgren och berättar att flera av de grejer som fotbollstränaren bar på vid tidpunkten återfunnits i mannens bostad och källarförråd.

Hur långt straff som kammaråklagaren kommer att yrka på kan han inte svara på innan rättegången.

– Det bestämmer jag inte innan. Men både det grova vapenbrottet och det grova narkotikabrottet var för sig har ett minimistraff på två år. Så minst tre år skulle jag säga, säger Klas Lundgren.

Publicerad 12 June 2019 00:00