Foto. Wikicommons

Högg ihjäl sin ex-fru med kniv – döms till livstids fängelse

Gav sig även på dottern

HÄSSLEHOLM. Den 43-årige man som stått åtalas för mord på sin ex-fru och mordförsök på sin vuxna dotter döms till livstids fängelse. Det står klart efter att mannen genomgått en sinnesundersökning som i veckan presenterades för Hässleholms tingsrätt.

Det var i början av året som sexbarnsmamman höggs med ett femtiotal knivhugg till döds i sin lägenhet av sin före detta make. När parets vuxna dotter gick emellan försökte han även strypa henne. Han ska även ha hotat grannen som blev vittne till händelsen.

Under rättegången fann Hässleholms tingsrätt att mannen gjort sig skyldig till såväl mord, som mordförsök och olaga hot.

För att utesluta att mannen begått gärningarna till följd av en allvarlig psykisk störning genomgick mannen en så kallad sinnesundersökning som under måndagen presenterades för rätten.

Undersökningen visar att mannen inte är psykiskt sjuk och därmed kan ställas ansvarig för sitt handlande. Han döms därför till livstids fängelse.

”Att uppsåtligt döda någon är alltid ett allvarligt brott. Straffet för detta går från tio års fängelse upp till fängelse på livstid. Fängelse på livstid kan bara dömas ut för uppsåtligt dödande som rubriceras som mord och ska enligt praxis förbehållas de undantagsfall då ett tidsbestämt fängelsestraff på arton år inte är tillräckligt”, skriver tingsrätten i sitt utlåtande.

Publicerad 12 June 2019 18:47