Foto. Privat

Bengt, 61, råddes ta nässpray – visade sig vara hjärnblödning

De väsentliga frågorna ställdes ej

LUND/STAFFANSTORP. Det var vid sin svärfars bord som Bengt Remgren plötsligt fick en kraftig huvudvärk. När den fortfarande var kvar efter fem dagar ringde han vårdcentralen där en sjuksköterska rådde honom att använda nässpray. 72 timmar senare opererades han för en hjärnblödning. "Jag kände att sköterskan som jag pratade med inte lyssnade på mig. Den nonchalansen kunde ha kostat mig livet", säger Bengt.

Av
Linnea Bergkvist

Bengt Remgren har nyligen återgått till sitt jobb efter en lång rehabilitering sedan hans hjärnblödning förra året.

Det var en envis huvudvärk som fick honom att ringa vårdcentralen för 6 månader sedan men det enda han blev rådd att göra var att använda nässpray. Nu har inspektionen för vård och omsorg kritiserat sköterskan då hon inte har gett alla väsentliga frågor innan hon gav sin diagnos.

– Jag skickade inte in anmälan för att sätta dit någon utan för att jag själv kände att det inte hade gått rätt till under vårt samtal, säger Bengt

Det var efter en lördagstur på citygross som Bengt först kände av huvudvärken. Smärtan kom plötsligt och värktabletterna han tog hjälpte inte.

– Vi var hemma hos min svärfar och när jag satte mig ner vid borde small det till i huvudet. Jag är sällan sjuk men var tvungen att lägga mig ner på grund av smärtan, säger Bengt.

Efter fem dagar av självmedicinering utan att värken ville släppte valde han att ringa en vårdcentral i Lunds kommun. Under samtalet beskrev Bengt den plötsliga huvudvärken, som han hade haft i fem dagar vid tidpunkten, men det enda rådet han fick var att köpa nässpray.

– Kvinnan jag pratade med sa att det antagligen var bihålorna eller en stresshuvudvärk, men vilken huvudvärk sitta kvar i fem dagar? Vanligtvis brukar det ju släppa när man tar värktabletter, säger Bengt

I anmälan som skickades in till IVO gällande incidenten beskriver Bengt att han kände sig nonchalerad under samtalet med sköterskan och att två dagar senare valde han att boka in ett besök hos en läkare då han kände att hon inte hade diagnoserat honom rätt.

– Jag berättade samma historia för läkaren som jag hade gjort för sköterskan. Timme därpå var jag på infektionskliniken i Lund. Strax efter röntgade de mitt huvud och tog ett ryggmärgsprov, säger Bengt

Dagen därpå blev han opererad. Rehabiliteringen var svår men han började nyligen arbeta igen. Han förklarar att detta har varit jobbigt, för både honom och hans familj.

– Jag vill inte att någon annan råkar ut för något liknande, eller värre. Det var därför jag valde att anmäla det. Jag hade ju en jävla tur på ett vis men alla kanske inte hade haft det, säger Bengt

Publicerad 12 June 2019 00:00