Pojken hotades bland annat med en gul kniv.

Pojken hotades bland annat med en gul kniv. Foto: Polisen

Rånare hotade slänga pojke från bro

Nu döms två män till fängelse

HÖGANÄS.

En minderårig pojke hotades att bli kastad från en bro om han inte lämnade ifrån sig värdesaker. Sedan fortsatte rånet i en av rånarnas bostad. Gärningsmännen gjorde utfall med kniv, tog strypgrepp på brottsoffret och hotade honom och hans familj. Rånet avslutades sedan i pojkens bostad där han tvingades lämna ifrån sig bland annat surfplattor.

Våren 2018 var pojken hemma hos en 19-årig man i Höganäs. Där var också en 24-årig man från Göteborg som han träffat vid ett tillfälle tidigare. 24-åringen gav pojken en nyckel som han sa gick till en moped som han ville att pojken skulle hämta.

Höganäsbon är osäker på om nyckeln verkligen gick till en moped och var den fanns. Han la bara nyckeln i ett skrin. En dag i maj 2018 blev han kontaktad om att han hade något som tillhörde 24-åringen. Han ringde då sin mamma och bad henne hämta nyckeln.

Pojken befann sig i närheten av en bro i Höganäs när han mötte 24-åringen och 19-åringen. De började anklaga honom för att ha "golat". Stämningen blev allt mer aggressiv och pojken hotades att bli kastad från bron. De plockade på sig pojkens keps, mobil och plånbok.

Då bestämde sig 24-åringen för att alla skulle gå hem till hans lägenhet. Där blev han på nytt tillsagd att han inte skulle gola. 19-åringen plockade fram en gul köksniv och gjorde utfall mot pojken. Kniven placerades under hans hals. Hoten blev allt värre och handlade nu om att de skulle skada pojkens familj.

De åtalade männen bestämde sig nu för att de skulle ta med sig pojken till hans bostad. 24-åringen sa att han hade en pistol under tröjan. När de kommit till pojkens bostad lade han ner två Ipads och hörlurar i en väska som 19-åringen fick utanför huset.

Enligt de åtalade männen hade pojken sagt att han ville börja sälja narkotika men sedan inte varit beredd att göra det. Därför skulle han lämna ifrån sig värdesaker som pant för att sälja droger.

24-åringen döms till fem månaders fängelse för två åtalspunkter om rån, två narkotikabrott och ett brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. 19-åringen döms till skyddstillsyn för ett rån.

Publicerad 11 June 2019 11:51