Exempel på en häktescell.

Exempel på en häktescell. Foto: Andreas Skogh/Kriminalvården

Partiets gruppledare om anklagelserna: "Tragiskt oavsett"

Kommunpolitiker häktad misstänkt för sexuella brott mot barn

SYDOST.

En kommunpolitiker i sydöstra Skåne har häktats misstänkt för sexuella brott mot barn. Partiets gruppledare berättar att mannen nu ska få order om att avsluta sina politiska uppdrag.

Av
André Kvist

Mannen har flera aktiva politiska positioner i hemkommunen, bland annat i kommunfullmäktige. Han häktades den 8 juni på sannolika skäl misstänkt för två fall av sexuellt ofredande, försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot barn.

Mannens gruppledare i partiet berättar att hen har varit i kontakt med partiets ledning både för distriktet och nationellt. Gruppledare berättar att oavsett utgång så kommer man begära att mannen lämnar sina politiska uppdrag.

– Det är tragiskt oavsett skyldig eller ej. Är han skyldig så är det helt förkastligt. Som parti kommer vi nu be berörd att avsluta alla sina uppdrag, säger gruppledaren för partiet.

Skulle mannen visa sig vara skyldig efter att Ystad tingsrätt sagt sitt så kommer mannen även att uteslutas från partiet. Då mannen är häktad har den lokala partiledningen inte haft någon kontakt med mannen.

Tror du att detta, oavsett utgång, kommer att skada partiet?

– Det gör det alltid, samtidigt kan detta hända vilket parti som helst, det är inget som är unikt för oss även om det är helt förkastligt. Vi kontrollerar våra medlemmar innan de kandiderar men det är svårt att röntga vad som pågår i en persons huvud, säger partiets lokala gruppledare.

Senast den 20 juni har åklagare på sig att väcka åtal eller begära förlängd häktning.

Publicerad 11 June 2019 13:46