Hässleholms första egna Pride lockade över tusen deltagare.

Hässleholms första egna Pride lockade över tusen deltagare. Foto. Anneli Engman

Lyckad parad banar väg för ny tradition – vill göra Pride årligt återkommande

Bättre uppslutning än väntat

HÄSSLEHOLM. Regnbågar, sång och en och annan präst. Svenska kyrkan arrangerade i helgen Hässleholms första Pridetåg som blev en succé med nästan 1000 deltagare. Nu ser kyrkan redan fram emot nästa år."Vi vill gärna göra detta till en årlig sak och ha en längre startsträcka", säger Klas Sturesson som är kyrkoherde i Hässleholm.

Av
Linnea Bergkvist

I lördags fylldes Hässleholms gator av färgglada flaggor och jubel när staden hade sitt första Pride tåg. Klockan 12 spelades Hässleholms officiella Pridelåt upp på kyrkbacken och en regnbågsfärgad flagga hissades.

Ett antal personer höll tal, där bland föreläsaren och prästen Ann-Christine Ruuth, innan tåget började sin marsch genom centrum. Längst promenader anslöt sig nästan 1000 personer.

Foto. Anneli Engman

– Uppslutningen var över förväntan och även om det alltid kommer att finnas personer som har andra åsikter så var det mestadels glada miner i lördags, säger prästen Helen Lindell.

Iden kring tåget började växa fram när församlingen skapade årets visionsdokument, en sammanfattning av vilka frågor de vill jobbar med och hur det arbetet ska se ut.

– Att arbeta med HBTQ frågor är något som svenska kyrkan har gjort en längre tid och vår citypräst, Maria Halldén, har tidigare erfarenhet med liknande evenemang. Hon har varit ansvarig för den här produktionen och gjort ett fantastiskt jobb, säger Klas Sturesson

Slutdestination för tåget i lördags var hembygdsparken, där organisationen studiefrämjandet hade förberett ett flertal aktivitet såsom musikuppträden. Med det stora intresset i åtanke ska församlingen mötas imorgon och ha en utvärdering om hur helgens event gick, och vad som kan förbättras till nästa år.

Fpto. Anneli Engman

– Deltagandet och intresset var mycket mer än vi hade trott. Alla var där, från de minsta kottarna till de äldsta, säger Helen Lindell.

Foto. Anneli Engman

Foto. Anneli Engman

Foto. Anneli Engman

Publicerad 11 June 2019 10:45