Kullaberg är årets Solnedgång enligt Sveriges turistförening. (Bilden är beskuren)

Kullaberg är årets Solnedgång enligt Sveriges turistförening. (Bilden är beskuren) Pressbild

Årets solnedgång upplevs från Kullaberg

KULLABYGDEN.

Tävlingen Årets Svemestermål är avgjord. Svenska Turistföreningen har gått ut till Sveriges mest erfarna svemesterfirare för att ta reda på vilka deras favoritplatser är inom tio olika kategorier. Nu står det klart att Kullaberg är årets solnedgång.

Av
Felix Alnemark

Det är STFs 238 000 medlemmar som har nominerat de lite mer okända resmålen, och nu är vinnarna utsedda. Kullaberg nominerades av Karin Engström som skrev "Sveriges finaste solnedgång hittas på Kullaberg, Skåne. Kontrasterna mellan bokskog, branta klippor, hav och solnedgång är magisk!".

STF lanserade ordet "svemester" förra året. Tiotusentals har använt #svemester för att visa att de stannar i Sverige och tipsar om sina favoriter.

– Oj vad vi underskattade folks engagemang med att använda #svemester. Idag är det en transparent och framförallt en personlig guide för alla som vill turista i Sverige. Med tävlingen Årets Svemestermål 2019 vill vi premiera det vardagligt bekanta och därav de lite udda kategorierna. I det lilla och personliga finns också storheten med att svemestra, säger Jenny Engström, pressansvarig STF.

Inför sommarmånaderna juni-augusti ser STF ett ökat intresse att upptäcka Jämtland och Lappland medan barnfamiljer lockas till Grövelsjön.

– Men vi ser också ett växande intresse för favoriter som Österlen, Gotland, Stockholms skärgård och Västkusten. Det finns helt enkelt en möjlighet för var och en att hitta sitt eget svemestermål – oavsett var i landet du befinner dig, säger Jenny Engström.

Årets Svemestermål

Årets badklippa – Ramsvikslandet, Bohuslän

Årets bänk – Turkens bänk, Värnamo, Småland

Årets reflektionsplats – Ragnhildsholmen, Hisingen, Bohuslän

Årets klätterträd – Gran i Ryssbergen, Bergshammar utanför Nyköping, Södermanland

Årets selfiespot – Skinnarviksberget, Stockholm, Uppland

Årets utsikt – Sarek, Lappland

Årets torg – Stora torget, Visby, Gotland

Årets solnedgång – Kullaberg, Skåne

Årets skogsglänta – Hindens rev, Vänern, Lidköpings kommun, Västergötland

Årets grusväg – Visingsö, Småland

Publicerad 11 June 2019 12:15