Ystads grannkommuner ska nu se över sina egna skolverksamheter.

Ystads grannkommuner ska nu se över sina egna skolverksamheter. Foto: Mostphotos.

Grannkommunerna ser över rutiner efter avslöjandet om de isolerade barnen

"Oerhört tragiskt och lite obegripligt"

SYDOST.

Efter avslöjandet om de fem syskon som hölls borta från skolan och samhället under närmare tio år ska nu grannkommunerna se över sina verksamheter. "Nu känner jag att vi måste reflektera över om våra rutiner verkligen säkerställer att något liknande inte kan hända", säger Ewa Kristensson, skolchef Simrishamns kommun.

Av
André Kvist

Reaktionerna efter avslöjandet om syskonskaran har inte låtit vänta på sig. Skolverket ska utreda Ystad kommuns agerande. Barnens rektor uppger att hen slagit larm redan för tio år sedan.

Ystad kommun ändrade sina rutiner i höstas efter att man upptäckt att barnen inte fått den utbildning de har rätt till. Nu ska grannkommunerna se över sina rutiner och arbetet med barn som studerar på annan ort.

– Fram tills nu har vi känt att vi haft en bra rutin för detta. Nu känner jag att vi måste reflektera över om våra rutiner verkligen säkerställer att något liknande inte kan hända i Simrishamn. Även om Simrishamn är en mindre kommun och därmed lättare att överblicka, så är rutiner viktiga. Vi behöver se över rutiner för att säkerställa att de uppgifter som lämnas av vårdnadshavare stämmer, säger Ewa Kristensson, skolchef i Simrishamns kommun.

I Skurups kommun berättar Anders Grundberg att man försöker följa ärenden så noggrant det bara går. Under sommaren kommer man gå igenom rutinerna och göra eventuella justeringar, samtidigt är Grundberg bestört över vad som framkommit.

– Oerhört tragiskt och lite obegripligt att det har kunnat pågå så många år, säger han.

I Tomelilla håller Bengt Persson med: "I dagens Sverige får inte sådant hända", säger han. I kommunen har man under Perssons ledning endast haft två ärenden som rör utlandsstudier, varav den ena avslogs då den inte motsvarade den svenska skolan. Den andra godkändes av familjenämnden då det gällde sista året på gymnasiet och man fick försäkringar från både gymnasiet i Malmö och skolan utomlands.

– Det finns alltid anledning att se över gällande rutiner när det uppdagas fall likt detta, säger Bengt Persson.

När socialsekreterare och polis knackade på hos familjen i fjol möttes man av barn som saknade grundläggande kunskaper och allvarliga språkstörningar. Enligt experter som uttalat sig kan vanvården som barnen utsatts för ge men för livet.

– Som kommun med ansvar för barn och unga reagerar man givetvis med bestörtning. När något sånt här händer måste man rannsaka hur man jobbar med de här frågorna, och som organisation måste vi så långt det är möjligt säkerställa att liknande situationer inte uppstår, säger Ewa Kristensson.

Detta har hänt

- Den 29 augusti 2018 omhändertogs fyra av de fem syskonen när polis och socialsekreterare knackade på. Då hade föräldrarna i nio års tid isolerat syskonskaran från skola och samhälle. Barnen saknar grundläggande kunskapar både socialt och kunskapsmässigt.

- Föräldrarna uppger i domstol, och som de gjort till Ystad kommun, att barnen gått på en webbaserad skola i Kalifornien. När kommunen skolchef kontrollerar detta i augusti samma 2018 har inget barn varit inskrivet där.

- Redan den 18 maj 2018 slog Skatteverket larm men det skulle dröja 103 dagar innan socialtjänsten kom till bostaden. Enligt en kommunpolitiker har det cirkulerat rykten i många år men ingen kontroll av föräldrarnas berättelse gjordes.

- Den 2 juni 2019 avslöjar tidningen HD/Sydsvenskan berättelsen om "Barnen som inte fanns".

- Två dagar senare startar Skolverket en granskning av Ystad kommuns agerande.

- En skolrektor som var verksam där barnen skulle ha gått berättar för tidningen att hen slog larm redan för tio år sedan. Trots uppmaningar så gjordes inget hembesök.

- De fyra barn som akut omhändertogs har inte fått träffa sina föräldrar sedan den 29 augusti i fjol.

Publicerad 10 June 2019 11:04