Ystadbarnen har inte varit helt okända för allmänheten

Ystadbarnen har inte varit helt okända för allmänheten Foto. Adobe Stock

Rektor slog larm om barnen redan för tio år sedan: "Nådde inte ända fram"

Varnade socialtjänsten

YSTAD. Ystadbarnen hölls isolerade från omvärlden under hela sin uppväxt. Nu uppger den dåvarande rektorn på skolan där barnen borde gått att hon försökte larma redan för tio år sedan men att inget hände.

Av
Gustav Stjernkvist

Det som varit mest omtalat i det uppmärksammade fallet om de fem barnen i Ystad har de senaste dagarna varit varför socialtjänsten inte agerat. När polisen till slut omhändertog barnen i fjol hade man fått in ett larm redan i maj samma år. Det tog alltså 103 dagar för socialtjänsten att ingripa, när ett larm om barn som misstänks fara illa egentligen ska undersökas inom max 24 timmar.

Nu visar det sig att oro för barnen funnits redan tidigare. Redan för tio år sedan, när det äldsta barnet inte dök upp på skoluppropet, anade man oråd. Rektorn på skolan försökte då ta kontakt med familjen och med socialtjänsten.

– Jag bad socialförvaltningen att göra ett hembesök hos familjen redan för tio år sedan, säger före detta rektorn på skolan som fattades barnen första dagen på uppropet. Jag vet att jag informerade om familjen och deras situation till kommunen, både till en chef på socialförvaltningen och till ett par socialsekreterare som jag samarbetade med, säger rektorn till Sydsvenskan.

Rektorn uppger att det gick rykten om barnen och att hon försökte ta reda på mer information. När familjen inte svarade valde hon att göra ett besök hos dem.

– Det var igenbommat och det fanns skyltar med videoövervakning, så man vågade inte ta sig in eller närma sig. Jag kände inte heller att jag hade mandat att knacka på som rektor, säger hon till Sydsvenskan.

Till slut fick rektorn kontakt med mamman. Hon berättade att barnen skulle på utlandsvistelse och begärde ut ledighetsblanketter. Föräldrarna har senare också hävdat att barnen fått undervisning digitalt från Kanada, men när man upptäckte barnen hade de över huvudet ingen uppfattning om hur samhället fungerade.

– Det är så hemskt, jag har dubbelbottnade känslor, jag hade dem på kornet men nådde inte ända fram. Jag trodde att alla samtal med socialtjänsten skulle räcka, men jag gjorde ingen formell orosanmälan, uppger rektorn till Sydsvenskan.

Barnen bor nu hos fosterfamiljer sedan ett år tillbaka och får undervisning i riktig grundskola. Det äldsta barnet hade vid tiden fyllt 18 år och omhändertogs därför inte.

Publicerad 07 June 2019 14:16