Att vända däck som väger 250 kilo är inga problem för Sveriges tredje starkaste man.

Att vända däck som väger 250 kilo är inga problem för Sveriges tredje starkaste man. Foto: André Kvist.

Starka hemmahoppet går upp mot eliten: "Man kör all-in"

Kvaltävling till landets starkaste sker i Sjöbo igen

SJÖBO.

I fjol blev Sjöbosonen Johan Espenkrona trea när landets starkaste man avgjordes. Nu är han redo för en ny säsong. I slutet av juni tävlar eliten för att avgöra vem som är starkast i Skåne.

Av
André Kvist

Johan Espenkrona seglade förra året upp till den absoluta elitnivån. Med endast ett poängs marginal till tvåan blev han den tredje starkaste mannen i landet. Detta innebär även att han kvalificerade sig för den internationella tävlingen Strongman Champions League.

Det är en vardagseftermiddag och Johan möter upp sina träningskamrater på gymmet Massive i Sjöbo. Han är nyss hemkommen från tävlingar i Östersund och ska inom kort iväg till Nederländerna för utmana konkurrenterna. Men nu är det en helt vanlig dag bland vikter och talk.

– Alla är vi så starka och jämna att minsta lilla misstag så tappar man en placering. Man kör "all-in" i sin bubbla. Jag känner mig hel nu och styrkan är ju där, berättar Johan Espenkrona.

Efter att ha arbetat som lastbilschaufför i 15 år så bytte han för ett och ett halvt år arbete till montör. Det har gjort under framförallt för ryggen, berättar Johan. Lite mer fysiskt arbete gör att skadorna och stelheten hålls på avstånd.

Johan Espenkrona berättar att hans mål att ta sig till den internationella finalen i Strongman Champions League.

Johan Espenkrona berättar att hans mål att ta sig till den internationella finalen i Strongman Champions League. Foto: André Kvist.

Den 29 juni samlas den svenska eliten i kvalet till Sveriges starkaste man på Sjöbo idrottsplats. Fem av fjolårets finalister medverkar och man ska samtidigt passa på att utse Skånes starkaste.

– En som medverkar är med och tävlar i världens starkaste man i Florida. Detta är de allra bästa, toppen av strongmaneliten, berättar tävlingsledare Mårten Persson.

Det är sju grenar som de tävlande ska ge sig på, bland ska man bära ett ok på 380 kilo, lyfta en bil och tampas med atlasstenar. De tio bästa går vidare till de fyra sista grenarna och kämpar om poängen. Detta är en av fyra kval till Sveriges starkaste man som avgörs den 12 och 13 oktober i Stockholm.

Brinner man för något så är det inget svårt val

Träna inte ett visst antal repetitioner, kör slut på dig och börja sedan om igen, råder Johan.

Träna inte ett visst antal repetitioner, kör slut på dig och börja sedan om igen, råder Johan. Foto: André Kvist.

Tillbaka på gymmet lastar Johan Espenkrona på vikt efter vikt. Han bygger upp grundstyrkan i ryggen. Men att träna är bara en del av att vara en kraftkarl, kosten spelar ohyggligt stor roll och det är mängder som han måste få i sig, drygt 7 000 kalorier om dagen. Samtidigt har han stöd hemifrån och kämpaglöd inom sig.

– Jag har varit tävlingsmänniska i hela mitt liv. Så fort det är tävling så är det en helt annan "mind-set" än på träningen. Man vill ju se hur långt man kommer, säger Johan och fortsätter.

– Mina mål har alltid varit att komma topp 3 i Sverige, det har jag uppnått nu. Sedan är det att ta mig till final till Champions League, det är serie över hela året så man måste vara stark hela tiden och då är det final i Mexiko sen i december.

Johan Espenkrona ska på hemmaplan visa vem som är starkast.

Johan Espenkrona ska på hemmaplan visa vem som är starkast. Foto: André Kvist.

Det är tävlingarna var och varannan vecka i Sverige och utomlands. För 38-åringen har tävlandet blivit en passion och en livsstil.

– När man är på den här nivån då lever man det. Allt annat blir bortprioriterat för man tränar istället. Brinner man för något så är det inget svårt val, säger Johan Espenkrona

Den 29 juni kan man se Johan Espenkrona och 23 andra starka karlar tävla på Sjöbo IP. Tävlingarna startar klockan 11.

Johans råd för att bygga styrka

- Gör dina basövningar: mark, böj och pressar.

- Vila, sov mycket för då återhämtar kroppen sig.

- Ät! Mat, mat, MAT!

- Kör inte repetitioner - kör till du är helt slut, vila och kör sedan slut på dig igen.

- Viktigaste i början är att hitta en bra grundteknik så att du inte skadar dig.

Publicerad 06 June 2019 06:00