Familjen Joelsson blev glatt överraskade när de tittade till kalvningen och mötes av tre små vita kalvar i ladugården.

Familjen Joelsson blev glatt överraskade när de tittade till kalvningen och mötes av tre små vita kalvar i ladugården. Foto: Privat

Sötchock gånger tre: "Är väldigt ovanligt"

Mamman skötte allt själv

HÄSSLEHOLM.

Att det skulle komma ut tre kalvar när en av Brödåkra gårds kor skulle kalva var man inte riktigt beredd på men på gården finns numera tre fullt friska små kalvar som vilar ut hos sin mamma.

Av
Paola Nordgren

Trillingkalvar är relativt ovanligt. Därför var det inte heller detta man förväntat sig när man gick in för att bevaka kalvningen hos kossan L Eveline på gården och såg två små tjurar och en liten kviga.

– När vi kom in i stallet så hade mamman skött allting själv och det låg tre stycken kalvar bredvid, vilket vi absolut inte väntat oss då detta är väldigt ovanligt. Jag vet att vi fick trillingar en gång på gården som var mitt föräldrahem men då klarade sig inte alla, berättar bonden Lars-Johan Joelsson.

Kon hade inte heller varit ovanligt tjock, vilket gjorde att familjen inte heller misstänkt något ovanligt med kalvningen.

Foto: Privat

– Vi hade en ko för två veckor sedan som födde tvillingar och hon var stor som en tunna. Så där hade vi våra aningar och tvillingar är också betydligt vanligare. Men här kunde man inte se något ovanligt alls. Det vi vet är dock att en kviga som föds som trilling oftast inte utvecklas fullt ut och kan bli steril. Men det är något vi får se med tiden, säger Lars-Johan Joelsson.

De två små tjurarna kommer att få bo kvar på gården tills de är runt ett år sedan blir de antingen avelsdjur eller går till slakt.

Precis som vanligt har djuren dock redan fått sina namn och eftersom gården satsat på fotbollstema och årets bokstav är P så blev det Paolo, Pedro och P Eveline av Brödåkra som namn på de små kalvarna.

– Det gör att man vet vilken gård de kommer ifrån men också vilket år de är födda. Just nu har vi 120 kalvande kor så det blir några stycken.

Publicerad 03 June 2019 11:08