Kyrkoherde Magnus Nordström njuter en klunk av

Kyrkoherde Magnus Nordström njuter en klunk av "Himmelsk IPA". Foto: Heidi Winberg

Här njuter kyrkoherden av församlingens egenbryggda öl

Höganäs församling lanserar det alkoholsvaga "Himmelsk IPA" under hundraårsjubileet

HÖGANÄS.

Höganäs församling tar till ett lite ovanligt grepp när man firar 100-årsjubileum. Tillsammans med Höganäs bryggeri har man tagit fram ett eget öl, "Himmelsk IPA", för att ta firandet till högre höjder.

Av
Mattias Grenholm

Kyrkoherde Magnus Nordström har ett stort intresse för mat och dryck och menar att det inte är konstigt att församlingen nu har ett eget öl.

– Höganäs har ju blivit ett gastronomiskt centrum med Saluhallen, Garage och Höganäs bryggeri så steget känns inte så långt. Jag träffade Lukas Östberg på bryggeriet i samband med en vigsel för något år sedan och då började vi prata om den här idén. När sedan vårt jubileum närmade sig så tänkte vi "varför inte?", säger Magnus Nordström.

Ölet är av en alkoholsvag sort, 1,5 volymprocent gör det svagare än lättöl, och är framtaget av Lukas Östberg. Namnet "Himmelsk IPA" knyter an till Kristi himmelsfärdsfirandet.

– Det är torrt, fruktigt, har en något lägre beska men en fin humlearom. Himmelskt god, säger Magnus Nordström.

Du är inte rädd för att det kan uppfattas som kontroversiellt att kyrkan lanserar ett eget öl?

– Det är möjligt men det finns ingen biblisk grund för ett alkoholförbud. Jesus förvandlade ju vatten till vin under en bröllopsfest och kyrkan har länge delat ut vin under nattvarden. På den tiden det fanns ett utbrett alkoholproblem i samhället var ju kyrkan engagerad i nykterhetsrörelsen men idag skulle det vara något patroniserande att framhärda i det, säger Magnus Nordström.

Höganäs församling bildades 1919 och 100-årsjubilerar således under temat "En himlafärd". Jubileet kommer att uppmärksammat under hela året med höjdpunkt under Kristi himmelsfärdsdag den gångna helgen, när bland annat tornrummet i kyrkan invigdes med ett restaurerat altare från den gamla brukskyrkan.

Publicerad 03 June 2019 08:55