Foto: PATRIK SVEDBERG

Fem barn hölls helt isolerade hela uppväxten

Har inte gått i skolan – vuxet barn kunde inte knyta skorna

ÖSTERLEN.

Socialen och polisen knackade på i en villa, där barn enligt anmälan for illa. Synen chockade alla: I villan fanns fem barn som hållits helt isolerade och aldrig gått i skolan. Det äldsta barnet var över arton och det yngsta fyra. Barnen kunde inte knyta skor, skala en banan och hade aldrig sett pengar.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Misär. Det är ordet som framkommer gång på gång när polis, socialtjänst och förvaltningsrätten beskriver barnens uppväxt. Sydsvenskan, som var de första som skrev om händelsen, berättar att barnen hållits helt isolerade och att de ligger mycket långt efter andra barn i samma ålder både socialt och kunskapsmässigt.

När de omhändertogs förstod de inte pengars värde och hade inget som helst begrepp om tid. De hade ingen aning om när deras födelsedag var, exempelvis.

Barnen kunde inte svenska, trots att det är en familj där både barnen och föräldrarna är från Sverige. Det finns ingen med utländsk bakgrund i släkten, men trots det talade de ett annat språk.

Utredningen visar att barnen varit helt isolerade från omvärlden och aldrig gått i skolan. Föräldrarna hävdar att de fått undervisning digitalt från Kanada, men de har inga som helst kunskaper om hur samhället fungerar. Även de lite äldre har svårt att gå på toaletten själva.

Orsaken till att myndigheterna aldrig hört av sig och krävt att barnen ska gå i skola är enkel.

Familjen existerar inte enligt skattemyndigheten och därför har ingen reagerat på fem totalt isolerade barn förrän en orosanmälan gjordes till socialen.

Socialen låter undersöka barnens utveckling och det visar sig då att de saknar de mest grundläggande kunskaper i exempelvis svenska och matematik.

En företrädare för kommunen som har haft hand om fallet uttalar om barnens kunskapsluckor.

– De var anmärkningsvärda. Det är till och med konstigt att kalla det kunskapsluckor. De hade inga kunskaper om sådant man ska ha i deras ålder, säger han till Sydsvenskan.

Barnen har nu bott i fosterfamilj i ett år och går i vanlig skola. De får ytterst stora stödinsatser för att det ska gå så bra som möjligt för dem i framtiden. Det äldsta barnet är över 18 och omhändertogs därför inte.

Publicerad 03 June 2019 11:46