Stora summor samlades snabbt in till förmån för flickans vård. Nu har förundersökningen lagts ner.

Stora summor samlades snabbt in till förmån för flickans vård. Nu har förundersökningen lagts ner. Foto. Adobe Stock

Förundersökning läggs ner – inget brott bakom kritiserad insamling

Samlade in miljoner för vård av cancersjukt barn

KRISTIANSTAD. Miljontals kronor samlades snabbt in för att kunna finansiera vård av den cancersjuka flickan i Mexiko. När resan aldrig blev av ifrågasattes insamlingen och givare polisanmälde mamman för bedrägeri. Nu har förundersökningen lagts ner. Enligt polisen har det inte gått att påvisa något brott.

Insamlingen som pågick runt jul var avsedd att samla ihop pengar för specialistvård av flickan i Mexiko. Många engagerade sig i fallet och på kort tid lyckades man samla ihop flera miljoner kronor.

Ett par veckor in i insamlingen ändrades dock förutsättningarna. Någon resa till Mexiko var inte längre aktuell och delar av de insamlade medlen gick istället till en ny bil till familjen.

När förutsättningarna ändrades reagerade flera givare med att kräva sina gåvor åter och i mars polisanmälde 105 målsäganden, som tillsammans skänkt drygt 50 000 kronor till insamlingen, mamman för bedrägeri.

– Det är inte jättestora summor från var och en, men för en del är även 200 kronor en stor summa som känns att ta från plånboken. Jag blir mest arg över att man anser sig ha rätten att lura snälla människor som vill hjälpa, säger initiativtagaren Amy Ljunggren Kress i samband med att anmälan lämnades in.

– Jag kan förstå att det kan vara svårt att finna uppsåt, men jag är ändå besviken över att utredningen bara läggs ner. Det här har drabbat folk över hela Sverige. I framtiden kommer jag vara mer noga till vem jag skänker pengar, säger hon nu.

Anmälde gjorde även välgörenhetsorganisationen Wallbys insamlingsförening på Österlen, som skänkte drygt 70 000 av föreningens insamlade medel.

– Vi har skänkt pengar till ett par privata insamlingar tidigare och det har alltid fungerat bra. Det tillsammans med att media lyfte det här fallet gjorde att vi kände oss trygga med att det inte var bluff. Vi kanske har blivit lite för godtrogna, sa föreningens representant Ronny Cronvall i en tidigare intervju.

I veckan meddelades de som anmält att förundersökningen lagts ner.

Enligt utredningen har det inte förekommit några specifika avtalsvillkor i samband med insamlingen. Att de insamlade pengarna använts till annat än vad som sas från början kan därför inte ses som brottsligt.

Publicerad 03 June 2019 12:01