Användandet av kontanter begränsas allt mer vilket fått många att reagera starkt.

Användandet av kontanter begränsas allt mer vilket fått många att reagera starkt. Foto: Mostphoto/IBL Bildbyrå

Förslag om kontantfritt i kommunen väcker ilska – tusentals engagerar sig

Kommunstyrelse vill stoppa kontanter

SYDOST.

Att affärsinrättningar slutar använda kontanter provocerar allt mer. Över 12 000 personer har engagerat sig i ett uppror och pensionärer ska nu demonstrera. Samtidigt kan Ystad kommun slopa kontanthanteringen för att spara pengar.

Av
André Kvist

I ett Facebookinlägg nyligen var en Österlenbo upprörd över att en kiosk inte tog emot kontanter. Inlägget blev flitigt kommenterat av flera hundra personer. Somliga ansåg att man då helt enkelt använder kort eller betalningsmetoden Swish. Andra ansåg att detta var rent åt skogen. Bojkotter av butiker och hashtagen "vågavärnaomkontanterna" har nu blivit vanliga inslag på sociala medier.

I Ystad vill kommunstyrelsen att man slopar kontanthantering helt och hållet, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om. Detta innebär att kontanter inte hanteras vid entréer till exempel till bad, museer eller vid luncherna på dagcentralerna. Orsaken är ett åtgärdsprogram i nio punkter för att komma till rätta med underskottet.

– Att hantera kontanter och dyrt och ökar dessutom risken för rån. I Ystads kommun är det fortfarande möjligt att betala räkningen för VA och renhållning kontant. Det är lovvärt, men ingenting kommunen längre har råd med, säger Kristina Bendz (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

Detta har fått Ystads pensionärsråd att reagera och även privatpersoner uttrycker sin ilska över hur detta drabbar främst äldre i samhället.

"Många har ingen kunskap om Swish och ibland inte om att betala med kort. Är det meningen att denna kategori ska bli mer ensamma och uteslutna i vårt samhälle. Så skall det väl inte vara", skriver en person på sociala medier.

Diskussionen sträcker sig långt utanför sydöstra Skåne och även landets gränser. I Norge har närmare 5 000 personer engagerat sig i gruppen "Nei til et kontantfritt samfunn". Här i Sverige har "Kontantupproret" lockat till sig över 12 000 medlemmar vars önskan är att kontanter fortsätter vara kvar som betalningsmedel och att banker tar emot mynt och sedlar.

"Att hantera kontanter och dyrt och ökar dessutom risken för rån"

Den 3 juni klockan 15 marscherar hundratals personer från pensionärsorganisationen, PRO, i centrala Stockholm.

"Demonstrationen äger rum på Mynttorget i Stockholm och kontantfrågan är en av de frågor som kommer lyftas fram på agendan!", skriver arrangören.

Publicerad 03 June 2019 10:51