Till förmån för Cancerfonden har Tomas Ohlsson från Örkelljunga nu sprungit nästan hela vägen från Stockholm till Helsingborg. Under Örkelljungadagarnas första dag mellanlandade han på hemmaplan, med

Till förmån för Cancerfonden har Tomas Ohlsson från Örkelljunga nu sprungit nästan hela vägen från Stockholm till Helsingborg. Under Örkelljungadagarnas första dag mellanlandade han på hemmaplan, med "bara" 4,5 mil kvar att springa. Foto: Mikael Öhrn

Över 600 personer slog följe med Tomas Ohlsson

Har sprungit in över 200 000 till Cancerfonden

ÖRKELLJUNGA.

Över 600 personer anslöt när Tomas Ohlsson vid lunchtid på fredagen gjorde anhalt i hemorten under sin 60 mil långa språngtur från Stockholm till Helsigborg. "Det är helt fantastiskt", säger han.

Av
Mikael Öhrn

Den 27 april tog Tomas Ohlsson sina första språng på den långa etappresa till fots som skulle ta honom från Stockholm till Helsingborg. Lagom till att Örkelljungadagarna hade kickat igång kom han tillbaka hem – om än tillfälligt – för att ta emot folkets jubel.

– Jag är inte i mål än, men fokus har ju varit på det här eftersom jag kommer härifrån själv, säger Tomas Ohlsson efter att han fått pusta ut lite.

Helt smärtfritt har det inte varit att ta sig de 60 milen i joggingskorna.

– Nä, det har ju inte varit. Man har 60 mil i benen nu. Det är någon tå som har krånglat, benhinnorna och någon fotled, men det är inget som har stoppat mig. Nu har jag 4,5 mil kvar bara så det är inget som stoppar mig nu, annat än om en hälsena åker av, säger Tomas Ohlsson.

"Bara" 4,5 mil kvar, när Tomas Ohlsson sprang över målrakan på mellanstoppet under Örkelljungadagarna. Foto: Mikael Öhrn

Han hade annonserat att de som ville kunde springa med honom den sista kvarten in mot målgången i centrum. För varje deltagare skulle hans sponsorer skänka en viss summa till Cancerfonden. Förhoppningen var 2-300 deltagare, men när Tomas Ohlsson kom med sitt följeslag in i centrum var de 611 personer, inklusive honom själv.

– Det är helt fantastiskt att över 600 personer ställer upp. Det blir över 125 000 kronor bara på detta. Ett stort tack till alla som har ställt upp och till sponsorerna. Det var insamlat 115 000 sedan tidigare och jag vet att det blir mer när jag kommer till Helsingborg också, säger han.

Stödet har funnits där från folk längst med hela resan.

– Det har varit ett grymt engagemang i hela Sverige. Var jag än hamnar vill folk hjälpa till och ställa upp. Jag är förbluffad över att folk som jag aldrig har träffat har stöttat mig, säger Tomas Ohlsson.

Vad väntar nu då?

– Nu ska jag hem och duscha och sen ska jag käka lite. Sen ska jag springa igen klockan fem idag. Det blir en kortare sträcka ikväll till Eket. Sen ska jag springa till Åstorp imorgon. Och på söndag klockan tre springer jag i mål på Hamntorget i Helsingborg, vid Länsförsäkringar. Det blir mitt uppe i uppladdningen inför derbyt, så det blir lite speciellt.

Hinner du upp till matchen då?

– Jag har ingen biljett, men annars är jag HIF:are. Det blir nog att jag går dit ändå.

Han passar på att rikta ett stort tack till alla som har hjälpt honom på sin resa.

– Tack för ett stort engagemang, både bland företagen och Örkelljungaborna. Men här är även folk som har kommit fran långt utanför kommungränserna för att springa. Jag vill även tacka min familj som har stöttat och ställt upp.

Många ville hylla och välkomna Tomas Ohlsson hem.

Många ville hylla och välkomna Tomas Ohlsson hem. Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 01 June 2019 06:00