Anstalten i Skänninge har jämförts med den som kan komma att byggas i Svedala kommun.

Anstalten i Skänninge har jämförts med den som kan komma att byggas i Svedala kommun. Foto: Svedala kommun

Fängelse eller inte fängelse – på söndag avgörs det

Läs Lokaltidningens artiklar om fängelsefrågan sedan starten

SVEDALA KOMMUN.

Nu ska Svedalaborna säga sitt. Fängelse med tillhörande häkte i kommunen, eller inte? På söndag avgörs det.

Av
Emma Brännman

I juni 2016 blev det känt att Svedala kommun kan bli platsen för nästa stora fängelse i södra Sverige. I februari 2017 tecknades en avsiktsförklaring mellan Svedala kommun och Kriminalvården om att gå vidare med planerna. När en lokaliseringsstudie med nio tänkbara platser för anstalten, med tillhörande häkte, presenterades ett år senare tog motståndet fart. En proterströrelse växte snabbt fram och samlade in tillräckligt många underskrifter för att driva fram Svedalas första kommunala folkomröstning. Ur motståndet bildades även partiet Älska Svedala, med ett nej till fängelset som sin hjärtefråga, och lyckades ta plats i fullmäktige.

I fullmäktige har det debatterats huruvida byggandet av anstalten är en kommunal fråga eller inte, och om det då är rätt att hålla en folkomröstning i ärendet över huvud taget. Politikerna enades dock om att släppa fram folkomröstningen för att se hur kommuninvånarna ställer sig till frågan om ett fängelse ska etableras i Svedala kommun. I valet finns röstningsalternativen "Ja", "Nej" och "Jag avstår från att ta ställning".

Ett första resultat av folkomröstningen presenteras här på söndag natt. Folkomröstningen är rådgivande, vilket innebär att kommunfullmäktige inte är bundet att besluta i linje med resultatet.

Nedan har vi samlat Lokaltidningens artiklar och debattinlägg om fängelset sedan juni 2016 fram tills nu.

Artiklar:

Debattartiklar:

Publicerad 25 May 2019 00:00