Nästan två månader får man vänta för en tid vid de skånska passkontoren.

Nästan två månader får man vänta för en tid vid de skånska passkontoren. Foto: Mostphotos.

Omöjligt att få nya pass innan juli: "Långa väntetider överallt"

Nio veckors väntetid i Helsingborg

SKÅNE.

Det råder just nu högtryck på polisens passexpeditioner runt om i länet. Tidigast i början av juli finns det tider att tillgå. Polisen uppmanar nu människor som inte behöver passet förrän till hösten att avvakta tills det har lugnat ner sig.

Av
André Kvist

Ska man ut och resa i sommar och måste förnya passet är det sannerligen uppförsbacke. Passexpeditionen i Eslöv är stängd och väntas öppna i höst. På övriga åtta orter i Skåne är den närmaste lediga tiden den 3 juli.

– Som det ser ut nu har vi sju veckors väntetid och vi är inte unika utan det är långa väntetider överallt, säger Anette Holmgren, gruppchef på passexpeditionen i Ystad.

Det börjar redan kring slutet av mars och början av april. Passen behöver förnyas inför sommarsemestern och människor vallfärdas för att få det ordnat. Resultat blir ett extremt tryck på passexpeditionerna och således långa väntetider. Så har det sett ut de senaste två-tre åren, berättar Anette Holmgren.

– Vi hade öppet nu i söndags och det var mest kunder från Helsingborg. Vi lägger ut extratider efter förmåga men det är endast för passkunder.

I Ystad är den närmaste lediga tiden den 5 juli, i skrivande stund. I Trelleborg är det dagen innan och övriga expeditioner har liknande väntetider kring början av juli. Helsingborg och Ängelholm sticker ut något, där får man vänta till den 22 respektive 18 juli innan det finns någon tid.

Polisen uppmanar personer som inte behöver passet förrän till hösten att boka senare. Under högsommaren brukar trycket mattas av. Skulle det ändå vara så att man måste iväg men inte får någon tid så är ett alternativ att åka till Malmö Airport (Sturup) för att få ett dyrare och tillfälligt pass. Ett mer osäkert kort är att gå in och se om det lämnats återbud på tider via polisens hemsida.

Hur har ni påverkats av att Eslövs expedition håller stängt?

– Kunderna där söker sig utanför och då belastas andra platser mer, men det är inget vi kan göra något åt i dagsläget.

Ha man vägarna förbi Blekinge så finns det där lediga tider från den 26 och 27 juni i Karlshamn och Karlskrona.

Fakta

Väntetider på Skånes passexpeditioner, första lediga tid

Trelleborg: 4 juli

Ystad: 5 juli

Helsingborg: 22 juli

Hässleholm: 3 juli

Kristianstad: 5 juli

Lund: 8 juli

Malmö: 8 juli

Ängelholm: 18 juli

Eslöv: Stängt, öppnar hösten 2019

Sökningen efter tillgängliga tider är gjord den 21 maj.

Publicerad 21 May 2019 00:00