Skurup, Tomelilla och Bjuv är de skånska kommuner som tappar fölest unga spelare just nu.

Skurup, Tomelilla och Bjuv är de skånska kommuner som tappar fölest unga spelare just nu. Foto. Adobe Stock

Allt fler unga pojkar ratar idrotten: "Horribel utveckling"

Telefoner och datorer lockar mer

JANSTORP/SVERIGE. Allt färre unga pojkar väljer att idrotta på sin fritid. Det visar en rapport från Centrum för idrottsforskning, CIF, som presenterades i veckan. I Janstorps AIF märks trenden tydligt. Där finns inte en enda spelare mellan 7-11 år. "Det är en horribel utveckling", säger ordförande Per Viktorsson.

De senaste tio åren har man kunnat se en generell trend i minskat intresse för idrott. Främst har det då rört sig om tjejer i tonåren som slutat med sina aktiviteter. Sedan ett par år tillbaka har man dock börjat se en ny trend, unga pojkar i åldersgruppen 7-12 år som inte längre vill idrotta.

– Det är en ny och oroväckande trend, säger Johan R Norberg, utredare på CIF i ett uttalande.

Pojkarnas föreningsidrottande minskar i 233 av landets 290 kommuner. Nedgången sker i alla typer av kommuner, men är störst på landsbygden, enligt Cifs rapport.

Bland de Skånska kommunerna ligger Skurup, Tomelilla och Bjuv i botten. Mellan åren 2012-2017 har aktiviteten för pojkar mellan 7- 12 år minskat med 37 procent i samtliga tre kommuner.

– Vi har sett varthän det bär de senaste åren. Det är en horribel utveckling som vi måste bryta nu, annars är det vi som är de stora förlorarna om bara några år, säger Per Viktorsson, ordförande i Janstorps AIF.

Klubben märker tydligt av trenden. För tillfället har de inte en enda spelare i åldersgruppen 7-11 år.

– Vi har knattar och vi har 12+ men inga däremellan.

Varför intresset minskar så drastiskt är inte utrett i CIFs rapport. Enligt Per Viktorsson kan minskningen delvis bero på att intresset för annat, såsom teknik, ökat.

– Jag tror att det är många faktorer som spelar in. Det kan ju vara att telefoner och datorer lockar mer än att gå på fotbollsträning, men framförallt tror jag det handlar om föräldraansvar. Utan att dra alla över en kam tror jag att man i dagens stressade samhälle i allt högre grad prioriterar att lägga sin tid på annat än att skjutsa barn till idrottsträningar, säger han.

Att aktiviteten minskar så drastiskt som den gör i Skurup ser klubben som ett mycket allvarligt problem.

– Det är ju nästan varannan unge som sitter still. Vår roll nu är att aktivt arbeta för att värva fler unga och se till att de får en god första kontakt med idrotten så att de vill fortsätta.

Som ett första steg för att komma till rätta med problemet arrangerar klubben, i samarbete med lokala näringsidkare, en sommarkamp över tre dagar då barn i åldersgruppen bjuds in att testa på fotbollen.

– Till det har vi plockat in det absolut bästa vi har i ledarväg för att ge dem en så bra start som möjligt, säger Per Viktorsson.

Sommarkampen kommer hållas under tre dagar veckan efter midsommar. Mer info hittar ni på föreningens hemsida.

Publicerad 20 May 2019 13:16