André af Geijerstam anser att ensamkommande som fått sin ålder uppskriven ska betala tillbaka bidrag.

André af Geijerstam anser att ensamkommande som fått sin ålder uppskriven ska betala tillbaka bidrag. Foto: André Kvist & Skämrdump/Facebook.

SD vill polisanmäla ensamkommande som fått åldern uppskriven

Följer Skurups exempel: "Det borde vara rätt naturligt"

SJÖBO.

Sverigedemokraterna i Sjöbo vill ta efter partikollegorna i grannkommunen och polisanmäla ensamkommande flyktingungdomar som fått åldern uppskriven av Migrationsverket.

Av
André Kvist

Det är partiets främsta företrädare i kommunen Kent Borgström (SD) och André af Geijerstam (SD) som ligger bakom motionen. Det man vill är att en handlingsplan tas fram för att polisanmäla unga ensamkommande för bidragsbrott, förutsatt att deras ålder blivit uppskriven av Migrationsverket.

Vidare vill man att kommunstyrelsen undersöker möjligheterna att göra dessa personer återbetalningsskyldiga.

"Det är viktigt att alla som ansöker om stöd från samhället behandlas lika i Sjöbo. Sverigedemokraterna menar därför att det är viktigt att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket."

"Kostnaderna för att ta hand om ensamkommande är väldigt hög och tar stora resurser i anspråk. Det är därför viktigt att markera mot individer som tillgodoser sig resurser de inte är berättigade till. ALLA bidragsfuskare ska vara återbetalningsskyldiga", skriver motionärerna.

Redan 2017 inkom Sverigedemokraterna i Skurup med en sådan motion. Denna gick igenom kommunfullmäktige med stöd av Moderaterna och Skurupspartiet. Resultatet blev att 17 unga personer polisanmäldes. Därefter har flera ledande politiker, däribland kommunalråd Johan Bolinder (M), motanmälts för falsk angivelse.

Att detta skett i grannkommunen oroar inte André af Geijerstam, åtminstone inte i detta tidiga skede.

– Nu är jag inte helt insatt i varför de har blivit motanmälda. Vi anser att kommunen måste markera, för vi talar om skattebetalarnas pengar, sen vad det leder till är inte mitt område. Mitt område är att dra fram riktlinjer för hur jag tycker att det borde vara och sen söka stöd. Vidare får åklagare och andra bedöma om något fel har begåtts, säger han.

Geijerstam poängterar vikten av att vara varsam med skattebetalarnas pengar.

– Det är faktiskt så att fuskar vanliga infödda människor så blir de återbetalningsskyldiga, det borde vara rätt naturligt att även dessa människor blir det.

Hur ser du på era chanser att få igenom motionen?

– Vet inte, det finns något parti som jag är rätt säker på att vi kan få med oss men det återstår att se, avslutar André af Geijerstam.

Publicerad 09 May 2019 11:38