91-åringen hetsade mot muslimer och får nu dagsböter.

91-åringen hetsade mot muslimer och får nu dagsböter. Genrefoto: ADOBE STOCK

91-åring dömd för islamhets på Facebook

Höga böter för åldrig näthatare

BROMÖLLA.

Mannen från Bromölla kommun hetsade mot muslimer på Facebook och har nu dömts i Kristianstads tingsrätt. Det som gör ärendet unikt är att gärningsmannen är 91 år gammal.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det kan vara Sveriges äldsta näthatare som nu dömts i Kristianstads tingsrätt.

Han har aldrig tidigare dömts för något brott, men Kristianstads tingsrätt konstaterar att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till Hets mot folkgrupp.

I inlägget, som postades i en grupp med 12 000 personer, skriver mannen bland annat "Man kan inte med bästa vilja i världen kalla dessa varelser (muslimer, reds anm.) för människor. De tycks vara inavlade som de bär sej åt."

Mannen skrev också betydligt grövre saker, som Lokaltidningen valt att inte publicera.

Tingsrätten konstaterar att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, eftersom han uttryckt sig mycket nedsättande om muslimer som grupp. Ett krav för att det ska vara hets mot folkgrupp är att inlägget fått spridning och enligt tingsrätten är är det tveklöst så. Gruppen hade 12 000 medlemmar och inlägget låg ute i 51 veckor.

"Meddelandet har ett innehåll som är klart kränkande mot muslimer och det uttrycker därför sådan missaktning som krävs för att dömas till ansvar för hets mot folkgrupp", skriver tingsrätten.

De konstaterar att brottet har ett straffvärde på ungefär två månader, men att det inte finns någon orsak att döma den 91-årige mannen till fängelse. Han döms istället till villkorlig dom och 6 500 kronor i dagsböter.

Publicerad 27 March 2019 12:20