Eva hoppas kunna inspirera andra att också plocka fem skräp om dagen.

Eva hoppas kunna inspirera andra att också plocka fem skräp om dagen. Foto: Privat

Skräpplockaren Evas uppmaning: "Plocka fem om dagen"

Höörsbon vill få fler att engagera sig

HÖÖR.

Efter en skräpplockardag med Alla Höör ihop förra sommaren började Höörsbon Eva lägga märke till hur mycket skräp som faktiskt ligger slängt på marken. Nyligen startade hon Facebook-sidan "Fem skräp om dagen" som uppmanar alla att bidra till en renare värld.

– Jag cyklar varje dag från Triangeln i Malmö till mitt jobb vid Jägersro, och jag började irritera mig på hur skräpigt det är. Min första tanke var "varför är det ingen som gör något åt det", men så insåg jag att det är ingen annan som kommer att fixa det. Då bestämde jag mig för att plocka fem skräp om dagen, antingen i Höör eller Malmö, berättar Eva.

Längs väg 23, strax norr om Citygross, finns parkeringsfickor som ofta används av övernattande lastbilschaufförer. Där finns det inga papperskorgar och det gör det till ett säkert ställe för den som vill plocka skräp.

– Det är extremt mycket. Sist jag gick där samlade jag ihop 3,5 påse på bara tio meter. Framför allt stora pet-flaskor, burkar och mycket plast.

Med sig på sina rundor har hon vanliga påsar och ett par trädgårdshandskar. Det som inte kan slängas i soporna kör hon till tippen.

En vän tipsade Eva om att starta en Facebook-sida för att kunna nå ut till fler och förhoppningsvis inspirera andra att ta en titt i diket eller längs cykelbanan. Eva gör varje dag ett inlägg på sidan om dagens skörd. Hon planerar även att kontakta Höörs kommun för att tillsammans hitta lösningar på problemet.

– Man kan göra kampanjer, till exempel sätta upp information om hur lång tid det tar för naturen att bryta ner tuggummi, fimpar eller läskburkar.

Eva har även lovat sig själv att börja prata med människor i sin omgivning för att sprida sitt budskap. Till vänner, grannar, kollegor – eller okända vid busshållplatsen.

– Jag frågar folk om de tycker att det är skräpigt, om de vågar säga till dem som slänger saker på marken och om de själva brukar plocka upp skräp. Ingen kan plocka allt skräp, men alla kan plocka fem skräp om dagen, konstaterar Eva.

Publicerad 19 March 2019 08:57