Bilden är ett montage

Bilden är ett montage Foto. Ritzau Scanpix/Johan Nilsson/Adobe Stock

Flera personer rånades i park under vapenhot

"Tittar på om det finns något samband"

LUND. Flera personer har anmält att de rånats eller utsatts för rånförsök i Stadsparken. Under måndagskvällen ska åtta personer ha larmat polis efter att ha hotats under vapenhot och genom våld av okända gärningsmän. "Vi utreder alla händelser var för sig, men då det inträffat i samma område tittar vi på om det även finns något samband", säger Filip Annas, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Av
Andreas Holm

Tre män i 20-årsåldrarna rånades av två okända gärningsmän på två mobiltelefoner och en mindre summa pengar vid skateboardparken i Stadsparken. En av rånarna ska även ryckt en kamera ur händerna på en av männen och kastat den till marken så att den gick sönder. Händelsen inträffade i Stadsparken vid 20-tiden bara minuter efter att flera personer utsatts för ett rånförsök av två gärningsmän.

– Samtliga har blivit hotade med någon form av pistolliknande föremål, säger Filip Annas.

Kommunen har den senaste tiden drabbats av en rånvåg. I södra Sandby rånades elva ungdomar vid en skola och antalen rån har femdubblats under året.

– Vi arbetar för fullt med detta, det har högsta prioritet, har kommunpolis Carina Roth tidigare sagt i en intervju med Lokaltidningen.

Under måndagen inträffade fler rån i Lund. Förutom de tre männen som rånades utsattes totalt fem personer för rånförsök vid tre olika tillfällen. Strax innan klockan 20 utsattes en kvinna och en man i 25-årsåldrarna för rånförsök. Strax efter rånet, som inträffade vid 20.03, ska en man i 25-årsåldern och ytterligare en kvinna och en man i närmare 30-årsåldern hotats av personer med vapenliknande föremål.

– Alla har genom hot och våld försökts tvingats ge ifrån sig värdesaker. Men det lyckades inte i alla fall, säger Filip Annas.

Kan det röra sig om samma gärningspersoner?

– Vi utreder alla händelser var för sig, men då det inträffat i samma område tittar vi på om det även finns något samband.

Publicerad 19 March 2019 08:01