Foto: Jan Godsk

Oväntad fångst: Skräckinjagande blodsugare fiskades upp i Öresund

"Liknar ju närmast något från en skräckfilm"

ÖRESUND.

Ålliknande, och med en rund mun med mängder av tänder. Förra helgen kom ett speciellt fynd in till Öresundsakvariet i Helsingör. En fiskare hade fått den käklösa fisken nejonöga på kroken.

Av
Ida Asplund Ådahl

Det var på söndagen som hobbyfiskarna Marin S. Lund och Jan Godsk var ute på Öresund och fiskade torsk. Med upp på kroken fick de en oväntad fångst. Fast i sidan av en torsk hade ett parasiterande nejonöga bitit sig fast.

– Både Martin och jag är ivriga fiskare och går helt upp i att fiska. Men det här gjorde då dagens fisketur lite bättre. Med en sådan rolig fångst – den liknar ju närmast något från en skräckfilm, säger hobbyfiskaren Jan Godsk i ett uttalande.

Nejonögat hade bitit sig fast på sidan av en torsk.

Nejonögat hade bitit sig fast på sidan av en torsk. Foto: Martin S. Lund

Torsken hade ett rejält bitmärke i sidan som visade att nejonögat suttit fast rejält.

Sportfiskarna tog kontakt med Öresundsakvariet i Helsingör, där nu nejonögat flyttat in.

– Nejonögat är inte så sällsynt, men det är inte vanligt att vi får in den här på akvariet. Det var faktiskt flera år sedan vi kunde visa ett nejonöga här, så det är en rolig nyhet vi kan presentera, säger akvariechefen Jens Peder Jeppesen i ett pressmeddelande.

Nejonögat som fiskades upp i norra delen av Öresund har nu flyttat in på Öresundsakvariet i Helsingör.

Nejonögat som fiskades upp i norra delen av Öresund har nu flyttat in på Öresundsakvariet i Helsingör. Foto: Tina Andersen/Öresundsakvariet

Nejonögat som fiskades upp i norra delen av Öresund var ett ungt exemplar på cirka 20 centimeter. En fullvuxen individ kan bli upp mot en meter lång.

Publicerad 25 February 2019 11:15