Karin Leist, säkerhetssamordnare vid gymnasieförvaltningen i Malmö.

Karin Leist, säkerhetssamordnare vid gymnasieförvaltningen i Malmö. Foto: Patrik Runesson

Krisapp ska varna lärare vid skolattacker

"Den är användarvänlig och går att använda även till vardags"

MALMÖ. Just nu testar Malmö stads gymnasieskolor och vuxenutbildningar en krisapp. Appen heter Cocrisis och med hjälp av denna ska skolan kunna varna lärare om något allvarligt inträffar.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Skulle till exempel en beväpnad gärningsman ta sig in på skolområdet kan skolpersonal larma lärarna och på så vis finns det tid att gömma barn, stänga dörrar och låsa utrymmen. Något som P4 Malmöhus var först med att rapportera om.

För att främja trygghet och skapa bättre kommunikation i skolan behövs ett enkelt och smidigt verktyg, säger Karin Leist, säkerhetssamordnare vid gymnasieförvaltningen i Malmö.

– Det som är bra med mobilappen är att den är användarvänlig och går att använda även till vardags. På så vis kan man lära sig appen snabbt och den blir inget främmande verktyg.

Appen har presenterats på fler skolor runt om i Malmö. Norra Sorgenfri-gymnasiet är den skola där appen främst används.

Johan Ahlström är rektor på Norra Sorgenfri gymnasium.

– Vi upplever appen som ett mycket vettigt redskap och vi har redan använt den i skarpt läge. Just nu håller vi på att anpassa appen så att den passar just vår verksamhet bättre, säger han till Lokaltidningen.

Testperioden för appen började 2018 och ska utvärderas efter maj i år. Därefter beslutas det om en upphandling av en liknande krisapp blir aktuell i Malmö.

Publicerad 18 February 2019 13:27