Mackleanskolan.

Mackleanskolan. Foto: Emma Brännman

Efter kritiken: Rektor får både medhåll och motstånd av politikerna

Ärendet tas upp i utbildningsutskottet

SKURUP.

Mattias Liedholm, rektor på Mackleanskolan, har fått kritik för ett Facebookinlägg som han gjorde förra året. Från politiskt håll får han både medhåll och motstånd.

Av
Emma Brännman

Mattias Liedholm har kritiserats för ett Facebookinlägg han gjorde i december förra året. Nu ifrågasätter även några av Skurups politiker det hela. På måndagens möte i skol- och utbildningsutskottet kommer ämnet tas upp för diskussion.

LÄS MER: "Nytillsatt rektor kritiseras för kontroversiellt Facebookinlägg"

– Vi tänker lyfta frågeställningen till skol-och utbildningsförvaltningens chef hur han kommer verka för att barn, föräldrar och Skurups varumärke inte skadas av detta, säger Magnus Alm (S).

Rektorn påbörjade sin tjänst i november förra året. Enligt Magnus Alm föregicks anställningen av diskussioner.

– När han tillsattes fanns en bred politisk skepsis, det fanns bland personal också, eftersom han var kontroversiell. Vi hade en dialog med förvaltningschefen om detta. Han valde att anställa Mattias Liedholm och det är naturligtvis hans ansvar att ta det beslutet. Vi hoppades att det inte skulle bli något men nu har det uppstått en situation som varken gynnar Mattias Liedholm själv eller barnen på skolan.

Magnus Alm (S).

Magnus Alm (S). Foto: Skurups kommun

Trots att rektorstjänsten inte är politisk tillsättning tycker Magnus Alm och hans oppositionskollegor att frågan är viktig att lyfta nu.

– Vi är skolhuvudmän och ansvarar över skolan. Det är vår skyldighet att agera. Mattias är garanterat en kompetent skolledare. Men han är ingen annan person när han är rektor. Han kan inte gömma sig bakom titeln. Han har en hög position och är direkt underställd förvaltningscheferna, med ansvar för ett stort antal anställda och flera hundra barn, säger Magnus Alm.

Åsa Ekblad (M), ordförande i skol- och utbildningsutskottet, ser inga problem med vare sig publiceringen eller tillsättningen.

– Vi lever i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet. När vi börjar ifrågasätta detta så är vi inne och tassar på ett väldigt farligt område. Jag tycker inte att någon har att göra med vad man lägger ut på sin privata Facebook, säger Åsa Ekblad.

Åsa Ekblad (M), ordförande i skol- och utbildningsutskottet.

Åsa Ekblad (M), ordförande i skol- och utbildningsutskottet. Foto: Privat

Hon har fullt förtroende för Mattias Liedholm.

– Mattias gör ett otroligt bra jobb. Han tar tag i saker som har sopats under mattan på Mackleanskolan under lång tid, så som att elever bär kniv och använder droger.

Åsa Ekblad tror inte att det kommer att bli någon särskild diskussion i utskottet.

– Vi kommer inte att diskutera en enskild tjänsteman, det gör vi aldrig. Alla ledamöter har rätt att väcka frågor men det kommer inte att bli någon het diskussion, säger Åsa Ekblad.

Publicerad 07 February 2019 11:10