Fredrik N G Andersson talar om hur ekonomin slår mot privatpersoner.

Fredrik N G Andersson talar om hur ekonomin slår mot privatpersoner. Foto: André Kvist & Håkan Röjder/Lunds universitet.

"Sverige går bra, men på lånade pengar"

Ställer frågan: "Får vi det bättre om vi blir fattiga?"

YSTAD.

Riksbanken, inflation och den svaga svenska kronan står på agendan när stadsbiblioteket gästas av docent Fredrik N G Andersson. Det har blivit dyrare att åka utomlands, priserna stiger fortare än lönerna och för gemene kommer detta märkas av. "Yngre husägare drabbas hårdast", berättar han.

Av
André Kvist

– Under fyra års tid har vi haft negativa räntor, trots högkonjunktur, vilket är väldigt extremt. Kommuner kan idag få betalt för att låna. Låna 200 miljoner och få 200 tusen kronor gratis, rivstartar Fredrik N G Andersson intervjun.

Docenten vid nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet glider snabbt in på Riksbankens agerande under de senaste åren. Konsekvenserna märks nu av - kronan är svag, väldigt svag och import eller köp utomlands blir dyrare.

– Riksbanken har helt snöat in på 2 procent inflation. Häromdagen ville vice Riksbankschefen Per Jansson att svenska folket skulle få en lönehöjning. Inte så de kunde köpa mer utan så att företagens kostnader stiger så de har en anledning att höja priserna. Luft i lönekuvertet var vad han argumenterade för. Varför vill man ha det? Frågar han och fortsätter:

– Allt handlar om inflationsmålet på två procent. För 30 år sedan hade vi hög inflation och satte denna 2-procentsspärren men man har snöat in på den och min poäng är att vi inte har hög inflation längre. Vi har byggt in oss i ett system som var bra för 30 år sedan men som nu lett till negativa räntor och en svag krona.

Trots att omvärlden förändras så är Riksbanken rädd för förändringar och vågar inte ändra sitt synsätt, menar Andersson och tillägger att det inte ens går att mäta inflation ordentligt eftersom det finns så stor felmarginal.

Den 12 februari är han på plats på Ystads stadsbibliotek för att tala mer ingående i detta ämne. Samt ställa frågan "Får vi det bättre om vi blir fattiga?".

– Mitt svar är naturligtvis nej!

– Vi får det inte bättre därför priserna stiger snabbare och det blir dyrare att åka till Danmark. Att kronan är så svag beror på att utländska investerar inte vill investera i Sverige när räntan är så låg. Riksbanken är så klart nöjd. Importpriserna stiger och den officiella inflationssiffran kommer närmare siffran 2. Men vi blir fattigare som ett resultat, säger Fredrik N G Andersson.

Inom en viss tid kommer det stora ekonomiska system som vi alla lever inom att slå tillbaka med kraft. Exportföretag som levt på den svaga kronan får problem. Kommuner och hushåll som utnyttjat de låga räntorna och lånat för mycket får betala ett högt pris.

– En dubbel ränta kan innebära tusentals kronor mer i månaden. Yngre husägare drabbas hårdast när detta sker.

Har du något råd till hur man ska agera som privatperson?

– Låna inte mer än du behöver och tänk flera gånger innan du lånar. Visst går Sverige bra, men på lånade pengar och vår ekonomi växer för att vi lånar och konsumerar, avslutar Fredrik N G Andersson.

Det är fri entré på föreläsningen den 12 februari.

Publicerad 24 January 2019 00:00