2018 prisades Skånska Spritfabrikens roségin med en dubbel guldmedalj i Women's Wine och Spirits awards, men en del av Systembolagets fasta sortiment blir den tyvärr inte.

2018 prisades Skånska Spritfabrikens roségin med en dubbel guldmedalj i Women's Wine och Spirits awards, men en del av Systembolagets fasta sortiment blir den tyvärr inte. Foto. Skånska Spritfabriken

Skånsk gin avvisas från Systembolaget på grund av slarvfel

"När det beror på den mänskliga faktorn borde man kunna ompröva"

SÖDRA SANDBY. En femma blev en nolla i offerten. Nu kommer den prisbelönta skånska ginen inte säljas i Systembolagets fasta sortiment.
– Det känns galet att man ska behöva åka till Tyskland för att köpa en produkt tillverkad här hemma, säger Kim Paulin, VD för Skånska Spritfabriken.

Det var under våren och sommaren som Skånska Spritfabriken i Södra Sandby skickade in två offerter till Systembolagets fasta sortiment rörande alkoholfri Gin och Tonic samt roségin.

Den första offerten gällande den alkoholfria drycken fick Spritfabriken nej på efter bara några timmar med förklaringen att Systembolaget redan lanserat en alkoholfri gin, vilket Lokaltidningen rapporterat om tidigare.

Den andra offerten som skickades in gällande Spritfabrikens prisbelönta roségin fick heller inget gehör. I offerten hade nämligen en nolla smugit sig in där det skulle ha stått en femma på raden för tillgänglig volym. 55 000 liter blev således 50 000 liter vilket understiger Systembolagets krav för att ingå i det fasta sortimentet.

– Självklart hade vi inte lagt tid på att skriva offerten om vi inte kunnat leverera rätt volym. Men på grund av att vi skrev 50 000 liter istället för 55 000 liter plockades offerten bort utan handläggning. Vi förstår att Systembolaget hanterar en stor mängd offerter varje år och att de vill automatisera så långt det går, men när ett fel beror på den mänskliga faktorn borde man kunna ompröva, säger Jan Rothman, Master blender på Skånska Spritfabriken.

I ett yttrande till Alkoholsortimentsnämnden förklarar Systembolaget bakgrunden till sitt beslut.

"Systembolaget ska såsom statligt detaljhandelsmonopol tillämpa principen om likabehandling gentemot sina leverantörer. Systembolaget har en strikt bedömning av om offerter är korrekta och fullständigt ifyllda och tillåter inte komplettering, justering eller ändring av ingivna offerter. Detta är nödvändigt mot bakgrund av den mängd offerter som Systembolaget mottar och kravet på likabehandling."

Alkoholsortimentsnämnden anser att Systembolaget agerat korrekt och avvisar Spritfabrikens överklagan utan möjlighet att överklaga beslutet.

– Så nu är det kört. Det kan dröja år innan det dyker upp en ny chans att skicka in en offert för att få in vår produkt i Systembolagets fasta sortiment. De säger sig stå för kvalitet, men det anser inte vi att de lever upp till när de ratar en prisbelönt lokal dryck. De hade också tjänat på att ta in vår produkt, säger Kim Paulin.

Så hur kommer ni gå vidare nu när ni inte kan sälja er produkt här?

– Vi får fortsätta arbeta genom våra andra kanaler. Vår export till exempelvis Japan och Ryssland är stor och en del går även till Tyskland. Så svenskarna får väl åka dit och handla istället, säger Jan Rothman.

Vad gäller den alkoholfria drycken har Systembolaget i dagarna hört av sig till Spritfabriken och erbjudit sig att provsmaka för att sedan ta beslut om den alkoholfria GT:n kommer tas in i sortimentet.

– Det är i alla fall positivt. Vi kommer skicka in prover så snart vi kan. Det är kul om en helsvensk produkt kan få chansen jämte de stora globala jättarna, säger Jan Rothman.

Publicerad 10 January 2019 06:00