Sandra Windfeldt övar med 18-månaderspudeln Zelda, som är sprallig men kan räcka vacker tass.

Sandra Windfeldt övar med 18-månaderspudeln Zelda, som är sprallig men kan räcka vacker tass. Foto: Mattias Grenholm

Hjärnstimulans ska ge nyårströtta hundar

Sandra Windfeldt håller i kurs mot fyrverkeristressen

GANTOFTA. Nyårsafton är en glädjens stund för många – för andra ett elände. Fyrverkerier och smällare gör många husdjur stressade och rädda, men genom att låta hundar jobba med sina sinnen under dagen kan man få dem att sova sig genom oväsendet. Sandra Windfeldts evenemang Nyårsmixen utmanar och stimulerar hundarna till skön trötthet.

Av
Mattias Grenholm

Sandra Windfeldt jobbar till vardags som elevassistent med skolelever med särskilda behov – eller med speciella gåvor, som hon uttrycker det – i Helsingborg. Med sig i arbetet har hon två av sina egna hundar, Saphir och Smilla, som är utbildade pedagogiska tjänstehundar.

– Jag brinner för detta och märker hur mycket det hjälper vissa att hundarna är med. Jag hoppas att fler skolor får upp ögonen för den pedagogiken, säger hon.

Hennes sätt att se på hundarnas roll för att stimulera elevernas sinnen går igen i hennes sätt att träna hundar, vilket hon gör genom sitt företag Windhearts hundcenter i Gantofta. Utmana och träna självförtroendet snarare än att fokusera på lydnad, är grundtanken.

Att utmana hundens hjärna och träna upp dess självförtroende är bättre än ren lydnadsträning, säger Sandra Windfeldt.

Att utmana hundens hjärna och träna upp dess självförtroende är bättre än ren lydnadsträning, säger Sandra Windfeldt. Foto: Mattias Grenholm

– Allt bygger på samarbete och det gäller att läsa av hunden. De har olika personligheter och därför måste träningen vara individbaserad. När man låter hunden själv prova sig fram genom att låta den använda hjärnan kan det ta lite längre tid, men jag tror det är bättre för hundens självförtroende, säger hon.

Sandra Windfeldt föder upp hundar i företaget Windheart's kennel och i augusti startade hon Windhearts hundcenter med fokus på hundkurser. Kursernas fokus är på hundarnas sinnen och självförtroende, allt från dogparkour till nosaktiveringar, olika spel där hundarna ska flytta på saker för att hitta godis eller leta reda på sin husse eller matte.

– I vår tänker jag ha kurser med unga människor och deras hundar och framtidsdrömmen är att ha små grupper med personer med särskilda behov och deras fyrbenta vänner.

Om man utmanar och stimulerar dess hjärna så kommer den att bli skönt trött på kvällen

På nyårsafton håller Sandra Windfeldts Windhearts i ett speciellt evenemang kallat Nyårsmixen. Ett 15-tal hundar ska tillsammans med hussar och mattar träna kropp, hjärna och nos i ett ridhus i Kvistofta.

Hundar har olika personlighet och det gäller att läsa av dem, säger Sandra Windfeldt. Zelda har lärt sig mycket trots sin unga ålder.

Hundar har olika personlighet och det gäller att läsa av dem, säger Sandra Windfeldt. Zelda har lärt sig mycket trots sin unga ålder. Foto: Mattias Grenholm

– En hund springer sig inte trött en längre tid men om man utmanar och stimulerar dess hjärna så kommer den att bli skönt trött på kvällen, även av att träffa andra hundar, säger Sandra Windfeldt och nämner att många känner sig tvungna att resa iväg med sina hundar för att slippa fyrverkerierna.

– Så ska det ju inte behöva vara. Här i Gantofta är det mycket fyrverkerier på nyårsafton och jag hoppas att Nyårsmixen ska göra att hundarna sover bort de värsta smällarna.

Nyårsmixen är Sandra Windfeldts första nyårsevenemang och den är fullbokad – men är man intresserad kan man skriva upp sig på reservplats. Slår dagen väl ut planerar hon att återkomma fler nyårsaftnar.

Publicerad 19 December 2018 11:48