Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

MP i Eslöv: Slopa jullovet och omlokalisera mångkultursmotståndare

S: "Ett totalitärt och antidemokratiskt tankegods"

ESLÖV.

Inför måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige kommer Miljöpartiet i Eslöv med en rad radikala förslag. Bland annat vill partiet införa visitationszoner, ateism i skolan och ge dem som inte ställer sig bakom mångkultur "en hjälpande hand" att flytta från kommunen.
– Det måste till radikala förslag för att få till en förändring. I grunden handlar allt om att vi står upp för mångfald och allas lika värde. Vi frågar oss istället när det blev en rättighet att vara främlingsfientlig, säger Lars Ahlfors, ordförande för Miljöpartiets lokala avdelning i Eslöv.

Efter Lokaltidningens avslöjande har Miljöpartiet dragit tillbaka sitt förslag. Miljöpartiets ordförande har även valt att lämna alla sin uppdrag. Läs mer i länkarna nedan:

Det kanske mest kontroversiella förslaget är att införa ett kommunalt medborgarutbytesprogram som ska "stimulera personer som inte vill bo i en mångkulturell kommun att omlokaliseras till lämpligare platser".

– Det finns ett annat parti som vill övertala invandrare att omlokalisera. Vi tycker att om man inte trivs med mångkultur så ska det finnas en möjlighet att ge en hjälpande hand att flytta.

Partiet nämner Bröndby Strand som exempel, ett område som danska Folketinget utpekat som otillräckligt danskt. Partiet skriver i inledningen att man vill locka fler från den "kreativa klassen" att flytta till Eslöv.

Särskilda visitationszoner är ett annat förslag, något som finns i vissa stadsdelar i Köpenhamn. Tätorten såväl som Stehag, Löberöd och Marieholm nämns i detta sammanhang. I dessa ska det krävas ett särskilt tillstånd att gå ut efter klockan 21 och polis och väktare har rätt att stoppa och visiterar personer.

– Det är för att vi vill ha en tryggare kommun och satsa på förebyggande arbete. Vi vill även starta upp Nattvandring som kostar mycket mindre än väktare.

En annan fråga är att skolan ska ställas om till ateism. Det innebär att inga skolavslutningar ska ha religiös anknytning och varken elever eller personal ska få ledigt på grund av kulturella eller religiösa skäl.

– Det har varit kontroverser gällande muslimer som ska få ledigt för att fira eid eller judar för att fira chanukka. Om skolan är ateistisk så finns inte de problemen, då blir det lika för alla.

Så inget jullov heller då?

– Nej, det blir en konsekvens.

Miljöpartiet vill även göra ett förtydligande för de anställda på kommunala arbetsplatser så att man förpliktar sig att stå upp för mångkultur. Om inte ska det vara en saklig grund för uppsägning.

– Personen får möjlighet att välja och om man inte kan ställa sig bakom den värdegrunden så kan man leta en annan arbetsgivare.

Socialdemokraten Henrik Månsson har reagerat starkt på Miljöpartiets förslag.

– Det är svårt att hålla sig seriös till det, det är många märkliga förslag. Jag tycker budgetförslaget bär på ett totalitärt och antidemokratiskt tankegods med fokus på stora tvångsåtgärder mot medborgarna, säger Henrik Månsson.

Lars Ahlfors håller inte med:

– Det kan bli aktuellt med tvångsåtgärder om man inte delar definitionen av mångkultur som kommunen satt upp. Det kan uppfattas som kontroversiellt, men å andra sidan finns det ett annat parti som vill ha långtgående tvångsåtgärder mot invandrare.

Är detta seriösa förslag från Miljöpartiets sida?

– Det är fullständigt allvarligt menat. Det ska bli en intressant debatt i fullmäktige och jag uppmuntrar folk att gå in och läsa våra förslag, debattera och diskutera dem, säger Lars Ahlfors.

Lokaltidningen har även utan framgång sökt Fredrik Hanell, ordförande för Miljöpartiets Skånedistrikt, för en kommentar.

Fler MP-förslag

All information i kommunen ska finnas tillgänglig på de fem största språken (mandarin, spanska, engelska, hindi och arabiska).

Språktest för alla folkvalda årligen.

Eslöv ska ha parkerings- och bilfria zoner.

Minska matsvinnet genom att erbjuda invånarna att köpa överbliven mat från kommunens verksamhet till subventionerat pris.

Inför medborgarägda naturkraftverk enligt tysk modell.

Eslöv ska bli en av Sveriges topp tio bästa skolkommuner.

Utred möjligheterna att hyra tak och väggplats av privata fastighetsägare för uppsättning av solpaneler.

Inför 30 timmars arbetsvecka inom vården med bibehållen lön för att minska sjukskrivningarna.

Eslöv ska bli Sveriges bästa E-sportkommun.

Mobila vårdinrättningar.

Pensionärer som deltar i ett friskvårdsprogram ska få 25 procents lägre skatt.

Publicerad 12 December 2018 15:36