En tomte från foajén i kommunhuset i Perstorp är spårlöst försvunnen. Det är tomten till höger på bilden som är borta.

En tomte från foajén i kommunhuset i Perstorp är spårlöst försvunnen. Det är tomten till höger på bilden som är borta. Foto: Perstorps kommun

Tomte mystiskt försvunnen – kommunen efterlyser tips

PERSTORP.

Tomten är på vift i Perstorp. Eller åtminstone en av hans tomtenissar som stått och prytt foajén på kommunhuset. Ena stunden stod han där, nästa var han försvunnen.

Av
Mikael Öhrn

I dessa tider julpyntas det runtom i landet. Perstorp är inget undantag, än mindre i kommunhuset. I foajén har kommunhusets personal bland annat pyntat med en gran, ackompanjerad av tomtar och paket. Men nu är en av tomtarna som stod vakt under granen spårlöst försvunnen. Det var i måndags eftermiddag som upptäckten gjordes och nu har kommunen gått ut med en efterlysning efter den bortsprungne tomten.

– Det var när jag gick hem, ungefär vid halvfemtiden, som jag upptäckte att tomten hade rymt. Det var oreda bland bomullen och paketen där och jag såg att de andra tomtarna som stod där såg ledsna ut, säger Eva-Lena Andreasson, ansvarig för växel och reception, tillika redovisningsekonom, på Perstorps kommun och fortsätter:

– Han var klistrad på en tegelsten, så han måste ha varit extra tung att ta med. Jag tolkar det som att det är en vuxen person som har lånat med honom hem.

Har ni någon uppfattning om när han kan ha försvunnit?

– Han fanns där fram till lunch i alla fall, för då såg jag honom där. Så det är någon gång mellan klockan ett och halv fem som han har försvunnit.

I dagsläget har kommunen ännu inte någon misstänkt gärningsperson, men man håller just nu på att undersöka möjligheten att titta på bilderna från kameraövervakningen i receptionen.

– Det är inte vem som helst som får titta på bilderna som spelats in, så vi håller på att utreda vem som får titta på dem och inte. Så att vi gör det på rätt sätt, säger Eva-Lena Andreasson.

Förhoppningen att de andra tomtarna ska få återse sin kompis välbehållen är därför god. Eva-Lena Andreasson lovar även att kommunen inte kommer att vidta några rättsliga åtgärder och erbjuder därför amnesti åt tomtetjuven. Gärningspersonen kan således återlämna tomten utan att vare sig riskera att bli utpekad på plats eller riskera att bli utan julklappar i år.

– Även om vi ser när tomten lämnas tillbaka, kommer vi inte att kommentera det, säger Eva-Lena Andreasson.

Har du upplysningar om var tomten kan befinna sig eller har information som kan ge kommunen klarhet i tomtens försvinnande, kan du vända dig till receptionen på kommunhuset. Det går bra att vara anonym. Kontaktuppgifter finns på kommunens hemsida.

Tomten beskrivs som kort, men med kraftig benstomme. Han har ett stort vitt skägg och är svagt rödlätt om näsan. Vid försvinnandet bar han gråa kläder och en röd tomteluva.

Publicerad 05 December 2018 00:00