Michael Jackbrise behöver hjälp med att ta sig i och ur sin säng. Något som hans mor Eva Jönsson hjälper honom med.

Michael Jackbrise behöver hjälp med att ta sig i och ur sin säng. Något som hans mor Eva Jönsson hjälper honom med. Foto: Anja Degerholm

MS-sjuke Michael nekas assistans – vårdas av sin 79-åriga mor

Nu ska ärendet prövas i förvaltningsrätten

SÄTOFTA.

I femton år hade MS-sjuke Michael Jackbrise personlig assistans dygnet runt. När Höörs kommun tog över hans ärende vid årsskiftet ansågs han inte ha behov av någon assistans alls. Detta trots att han varken kan gå, laga mat eller sköta sin personliga hygien själv. Nu ska ärendet prövas rättsligt.

– Det är inte klokt hur Höörs kommun beter sig, det är ren skandal, säger Michael Jackbrise, 56, och suckar högt.

Michael Jackbrise blev diagnostiserad med nervsjukdomen MS, multipel skleros, 2003. Några år efter fick sjukdomen ett progressivt förlopp och han har sedan dess blivit sämre och sämre.

I december förra året tog Försäkringskassan beslut om att han visserligen hade rätt till assistans, men bara 9,4 timmar i veckan. Understiger behovet 20 timmar i veckan faller ansvaret istället på kommunen. Men enligt Höörs kommun har Michael inte ens rätt till 9,4 timmar och omfattas därmed inte av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, som ger möjlighet till personlig assistans.

Dessutom har Försäkringskassan kommit med ett återkrav på flera miljoner kronor för att man anser att Michael Jackbrise överdrivit sitt funktionshinder. Fredagen den 18 januari ska hans fall upp i förvaltningsrätten. Två mål gäller Försäkringskassan och ett socialnämnden i Höör.

– Jag har ju inte fått en spänn! Det är assistansbolaget som fått pengarna, säger Michael om återkravet.

På Försäkringskassan vill man inte säga någonting om hur mycket pengar det rör sig om eller bakgrunden till anklagelserna.

– Det är en pågående utredning så vi kan inte säga något om det enskilda ärendet, säger Jonatan Ohlin på myndighetens presstjänst.

Det är sånt trams. Det är därför jag kommer driva det så långt jag kan

Försäkringskassan tog enligt Michael Jackbrise beslutet att dra ned assistansen kraftigt efter att han träffat en handläggare i tjugo minuter. Mötet filmades och baserat på det ska Försäkringskassans egen läkare gjort utlåtandet att Michaels hjälpbehov var överdrivet.

– Det är sånt trams. Det är därför jag kommer driva det så långt jag kan, och för att det finns andra som är i samma situation, säger Michael.

Ewa Näslund, socialchef på Höörs kommun, välkomnar att ärendet prövas rättsligt. Att Höörs kommun och Försäkringskassan kommit fram till olika beslut tycker hon inte är anmärkningsvärt.

– Försäkringskassan gör sin bedömning och vi gör vår bedömning. Det är alltid svårt med gränsdragningar och det kan leda till att vi kommer fram till olika saker. Därför är det viktigt att det prövas rättsligt så att vi får ytterligare vägledning, säger Ewa Näslund.

Michael Jackbrise har viss hjälp av hemtjänsten, men är allt annat än nöjd med hjälpen:

Michael Jackbrise har viss hjälp av hemtjänsten, men är allt annat än nöjd med hjälpen: "Jag duschade förra veckan, innan dess hade jag inte duschat på 34 dagar". Foto: Anja Degerholm

Överläkaren på neurologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund har skrivit ett intyg som beskriver Michael Jackbrises svårigheter till följd av sjukdomen. I intyget kan man läsa att han har ostyrighet och skakighet i händerna, att han inte kan gå eller stå utan stöd. Vidare skriver överläkaren att Michael behöver assistans vid dusch samt av- och påklädning. Han behöver hjälp vid förflyttning till och från toaletten och att dra upp och knäppa byxorna.

Sedan beslutet att Michael nekas assistans kom har hans mor Eva Jönsson, 79 år, skött all markservice. Hon sover till och med över på nätterna.

– Hade jag inte haft min mor hade jag legat död här. Hon har haft en stroke och ser dåligt, det är inte klokt att hon ska behöva ta hand om mig. Hon har jobbat gratis för Höörs kommun i elva månader, säger Michael Jackbrise.

– Man blir frustrerad, ledsen och arg. Det finns ingen rättvisa. Min läkare säger att det är en risk för min hälsa att jag gör det här. Men man blir väl starkare när det gäller ens barn, säger Eva Jönsson.

Man blir frustrerad, ledsen och arg. Det finns ingen rättvisa

Hon lagar all mat, städar i huset och tvättar alla Michaels kläder. Hemtjänsten kommer tolv minuter varje morgon och då får Michael hjälp med att raka sig, tvätta ansiktet och borsta tänderna.

– Jag fick hjälp att duscha för en vecka sedan, innan dess hade jag inte duschat på 34 dagar, berättar Michael uppgivet.

Michael Jackbrise ser fram emot förhandlingen i förvaltningsrätten, som kommer att ske muntligen.

– De kan inte göra mig frisk, det förstår jag, men ge mig ett värdigt liv i alla fall. Jag hoppas sunt förnuft råder i förvaltningsrätten.

Publicerad 03 December 2018 10:16