Katten Billy växte upp på gatan. Idag är han en kelen och glad katt. Det är precis det som driver Sara Nilsson och Jörgen Norman.

Katten Billy växte upp på gatan. Idag är han en kelen och glad katt. Det är precis det som driver Sara Nilsson och Jörgen Norman. Foto: John Nordh

"Har du en gång hjälpt en hemlös katt så är det svårt att sluta"

Sara och Jörgen brinner för att ge katter ett bättre liv

KÄVLINGE.

Har du kanske sett tunnan på Ica i Kävlinge där det går att skänka kattmat eller insamlingsbössorna runt om i kommunen? Det är Sara Nilsson och Jörgen Norman som står bakom initiativet. Båda brinner för att hjälpa hemlösa katter till ett bättre liv.

Av
John Nordh

Kävlingebon Sara Nilsson och Jörgen Norman från Ålabodarna har kämpat för hemlösa katter i många år. För tre år sedan bestämde de sig för att driva arbetet tillsammans. De kallar sig lite skämtsamt för frilansare och är inte knutna till någon förening.

– Vi kan hjälpa fler genom att inte begränsa oss till en enskild förening och vårt område sträcker sig över hela södra Sverige, säger Sara Nilsson.

En stor del av arbetet innebär att samla in pengar. Sara och Jörgen har flera insamlingsbössor utspridda i Kävlinge kommun och även på många andra orter i Skåne och Blekinge. När en hemlös katt räddas från gatan tas den till en veterinärklinik för att kastreras, vaccineras, avmaskas, öronmärkas och för att få ett chip. Något som kostar mycket pengar.

– Många tror att katter klarar sig själva utomhus men så är det inte. Många av katterna vi räddar har problem med tänderna. Då kan de inte jaga eller äta och svälter sakta till döds, säger Sara Nilsson.

Efter veterinärbesöket börjar den stora utmaningen – att hitta stödhem eller permanenta hem till katterna. Sara och Jörgen har båda flera katter boendes hemma hos sig som väntar på att få nya hem. Men det går trögt. Anledningen är att det helt enkelt finns för många katter, berättar de.

– Det finns runt 200 000 hemlösa katter i Sverige och marknaden är mättad. Det är därför otroligt viktigt att man kastrerar sin katt för att få ner antalet hemlösa katter. De förökar sig som kaniner, säger Jörgen Norman.

– En hona kan få upp mot tre kullar per år och cirka 120 ungar under sin livstid, fortsätter Sara Nilsson.

Jörgen Norman och Sara Nilsson tömmer tunnan på Ica i Kävlinge som är full av kattmat.

Jörgen Norman och Sara Nilsson tömmer tunnan på Ica i Kävlinge som är full av kattmat. Foto: John Nordh

En hemlös katt som får ett nytt hem behöver tid att anpassa sig till den nya miljön samt att bli socialiserad. I vissa fall tar det längre tid än andra och det kräver en del av personen som tar emot en katt. Det gör arbetet att hitta stödhem ännu svårare.

– En person som tog en katt hörde av sig dagen därpå och hade ångrat sig eftersom katten var så skygg. Vi berättade att det skulle ta lite tid men hon ville inte lyssna så vi fick åka och hämta katten igen, säger Jörgen Norman.

I tunnan som finns på Ica i Kävlinge kan de som vill skänka kattmat, sand och andra prylar till hemlösa katter, något som många gör. Sara tömmer tunnan varje vecka och kan till sin stora glädje konstatera att intresset för att hjälpa är stort.

– Vi är så tacksamma för det. Allt vårt arbete sker helt ideellt och allt vi får in används, säger hon.

Förutom stödhemskatterna som bor hemma hos henne har hon tre stycken egna katter. Billy, Gustav och Skrållan har alla tre också blivit räddade från gatan en gång i tiden. Nu är de som vilka katter som helst – keliga, lekfulla och glada.

– Det är just det som driver oss, när man ser hur katten går från skygg och rädd till kelen och glad. Har du en gång hjälpt en hemlös katt så är det svårt att sluta, säger Sara.

I ett rum i Sara Nilssons hus bor för tillfället sex stödhemskatter som hon har tagit in från gatan.

I ett rum i Sara Nilssons hus bor för tillfället sex stödhemskatter som hon har tagit in från gatan. Foto: John Nordh

Sara Nilsson brinner för att hjälpa hemlösa katter till ett bättre liv.

Sara Nilsson brinner för att hjälpa hemlösa katter till ett bättre liv. Foto: John Nordh

Från vänster: Roger Jönsson från Ica, Sara Nilsson och Jörgen Norman.

Från vänster: Roger Jönsson från Ica, Sara Nilsson och Jörgen Norman. Foto: John Nordh

Publicerad 03 November 2018 06:00