Curt med sina barnbarnsbarn. Metthe:

Curt med sina barnbarnsbarn. Metthe: "Curt kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Mina barn älskade honom. Han skojade alltid." Foto: Privat

Curt, 88, dog i värmen – hade 45 grader på rummet

Anhörig: ”Detta hade kunnat undvikas om personalen tagit situationen på allvar”

HELSINBORG. Curts barnbarn Metthe är djupt kritisk till hur hennes morfar blivit behandlad på det äldreboende han bodde på fram till sin död för en vecka sedan.

Av
Maja Bergqvist

– Jag och min mamma fick göra sådant som personalen slarvade med. Ibland när vi kom på besök stod frukosten framme, trots att det var efter lunch. Han blev inte duschad och rakad. Dörren till medicinskåpet kunde stå öppen när vi kom. Det är klart att man blir orolig, säger Metthe.

Curt led av alzheimers. Hans sjukdom försämrades under en resa i Thailand i februari förra året och fick flygas hem i förtid.

Metthe och hennes familj bestämde då att Curt skulle skrivas in på ett äldreboende, så att han fick bättre och mer regelbunden tillsyn. Dittills hade han bott i egen lägenhet med hemvård.

– Jag jobbar själv på ett äldreboende med människor som drabbats av alzheimers, så jag vet hur utmanade det kan vara. Jag vet att Curt kunde vara riktigt besvärlig. Men då måste man hjälpas åt, både personalen och de anhöriga, säger Metthe.

Metthe säger att hon och hennes familj blev extra oroliga i månadsskiftet maj/juni. Curt satt ofta fullt påklädd i sitt lilla rum, i gassande sol och tryckande värme. Han hade heller ingen dricka framför sig. Curt var tydligt medtagen, håglös och trött.

– Då kom personalen och jag överens om att de skulle låsa in hans ytterkläder. Jag påpekade att han inte mådde bra, men personalen försökte intyga mig om att de hade koll på läget och att de skulle tillkalla läkare vid behov, säger Metthe.

Metthe säger att hon vid flertalet tillfällen tagit kontakt med gruppboendets ledning och även verksamhetschefen, men hon upplever att hon inte fått gehör för sina klagomål.

Metthes mamma ställde in en termometer i Curts rum. Som högst mätte den 45,4 grader varmt.

I tisdags förra veckan förvärrades läget ytterligare. Då var Curt inte kontaktbar när Metthe kom på besök. Hon gav honom juice och matade honom med glass. Han var så trött och medtagen att han knappt orkade lyfta på huvudet. Metthe lyckades få ut honom i dagrummet utanför, där det inte var fullt lika varmt.

Curt ett par dagar innan han gick bort.

Curt ett par dagar innan han gick bort. Foto: Privat

Curt piggnade till efter att ha fått i sig lite näring och efter att ha kommit bort från den värsta värmen. På kvällen kunde han äta kvällsmat i vanlig ordning, ugnspannkaka med bacon och lingon.

En portabel AC ställdes sedan in i hans rum.

Vid det här laget hade Metthe fått nog och tipsade Helsingborgs Dagblad, som i sin tur gjorde en intervju med Curt på förmiddagen. På eftermiddagen kollapsade Curt i matsalen. Metthes mamma var där och ringde Metthe. Hon var orolig över att han inte skulle klara sig mycket längre.

Curt åkte akut in på sjukhus där han fick dropp. Han vägde då bara 43 kilo. Han piggnade till, i alla fall tillfälligt. På kvällen blev han inlagd.

– Det märkes tydligt att han fick näring och mat i sig. På sjukhuset var det heller inte alls så varmt som på äldreboendet. Han till och med gjorde en beställning på en ”porting”, en korv och mos från Olympiagrillen, säger Metthe.

Trots omvårdnad försämrades Curt dagen efter.

– När jag kom dit andades han dåligt. Pulsen gick upp och ner hela tiden. Han hade svårt att äta. Jag ringde min familj om att de skulle komma dit. Jag var rädd att hjärtat inte skulle orka länge till.

Curt skickades till röntgen där det konstaterades att han fått vatten i lungorna.

– Enligt läkarna kan det bli så när kroppen är uttorkad. Då kämpar den med att få ut vatten i hela kroppen. Njurarna har gått på högvarv och till slut orkar inte hjärtat, säger Metthe.

Natten till fredagen, för en vecka sen, stannade Curts hjärta för gott.

– Det känns så onödigt. Det här hade kunnat förebyggas. Han var gammal och han hade kanske ändå inte klarat av denna varma sommar, men jag vet att allt inte gjordes för att förhindra att det blev så här. Personalen på äldreboendet har inte gjort sitt jobb. De har hela tiden hävdat att de har haft koll på läget vilket de uppenbarligen inte haft, säger Metthe.

I lördags gjorde personal från vård- och omsorgsförvaltningen ett besök på äldreboendet, med anledning av den inträffade händelsen. De gjorde också ett besök på ett kommunalt boende.

– De säger att boendet ska göra en Lex-Maria anmälan. Själv har jag gjort en anmälan till IVO. Cheferna har inte kontaktat mig, säger Metthe.

Metthe säger att hon inte drar alla över en kam.

– Det finns eldsjälar även här. Det finns speciellt en i personalen som jag känner stort förtroende för och det har jag visat henne också, säger Metthe.

Det är det privata vårdföretaget Vardaga som driver Jordbodalens äldreboende, där Curt bodde.

Lokaltidningen har varit i kontakt med ansvarig verksamhetschef för boendet, som i sin tur hänvisar till Susanne Sjöberg som är regionchef i syd. Hon säger så här:

– Det är svårt för mig att uttala mig i det enskilda fallet. Det jag kan säga är att vi alltid känner med de anhöriga när de mist en närstående. Vi har goda rutiner för hur vi arbetar i värmen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid värmeböljor med exempelvis extra vätskekontroller, blöta handdukar och att vädra nattetid då luften är svalare.

Publicerad 03 August 2018 15:03