ANNONS

Miniguide: 7 tips hur du sparar pengar i vardagen

De flesta tror nog att de har bra koll på sina utgifter och besparingar men i många fall är det inte riktigt sant. Vissa månader spenderas det mer pengar än andra och ibland behövs det tas ut en summa från sparkontot på grund av oplanerade utgifter. Här får du sju tips på hur du sparar mer effektivt samt undviker uttag från ditt sparkonto.

1. Ät dina rester till lunch

Det är nog inte första gången du hör det här men det är viktigt att uppmärksamma. Spara din goda lasagne eller matiga sallad du gjorde dagen innan och ta med till jobbet eller skolan. Du värnar om miljön genom att inte slänga mat i onödan och dessutom sparar det dig massor av pengar. Du kan enkelt komma ner i 10-15 kr per lunchlåda medan det kostar 80-100 kronor att äta en lunch ute. Du sparar alltså tusentals kronor varje år på dessa. Och varför inte ägna en del av söndagen till att göra storkok? Du sparar då både pengar och dessutom tid för hela veckan.

2. Ta dig en titt i second-hand butiker

Var inte rädd för att köpa begagnat när det kommer till kläder, böcker, möbler eller porslin. I butiken Myrornas eller på hemsidan Blocket.se kan du hitta produkter som är i särklass billigare än i vanliga butiker men produkterna kan fortfarande ha bra kvalité och se helt nya ut. Behöver du nytt porslin till fikat? Då kan det finnas betydligt billigare alternativ i antikvitetsbutiker och där sparar du en stor slant. Du kan även fynda exklusiva designmärken till otroliga priser.

3. Ut och resa? Hyr ut ditt boende

Det kanske är nytt för dig hur Airbnb fungerar men det är en växande trend där du faktiskt kan tjäna pengar medan du är ute och reser. När du är på resande fot eller på en jobbresa kan du hyra ut ditt hus, lägenhet eller rum och få en extra inkomst under dessa dagar. Airbnb gör det enkelt för dig. Passa dessutom på att hyra boende under semestern på samma sätt. Då kan du spara stora pengar genom att slippa betala för dyra hotell.

4. Rensa ut och sälj

Låt inte gamla saker du inte behöver eller använder ligga och ta plats på vinden eller i källaren. Du kan spara framtida kostnader ifall du flyttar så du inte har lika många kartonger att flytta isåfall. Men framförallt fyller du på kontot med lite extra pengar genom att sälja dina saker.

Det som kan tänkas vara nödvändigt är att göra en bra budget eller en plan över din ekonomi varje månad så du har koll på vad som kommer in och försvinner från kontot. Dina extra pengar du får från försäljning kanske inte räcker till det du planerat att använda pengarn till. Men med ett snabblån kan du få dina pengar direkt på kontot och det hjälper dig en bit på traven. Dessutom skapar du en överblick över hur det går för dig att spara dina pengar varje månad med hjälp av din budget. Det kan enkelt göras med hjälp av excel eller liknande program på nätet. Googla och du hittar snabbt färdiga budgetark som du bara kan fylla i.

5. Ta hjälp av vänner eller familjen

När det är stora projekt på gång, som flyttning, renovering av huset eller bröllop kan du spara pengar genom att ta hjälp av dina närmaste vänner och familj. Hyr inte en dyr flyttfirma utan låt någon vän hjälpa dig med att bära eller genom att låna ut en släpvagn till bilen. Betala inte festarrangörer till att planera bröllopet, involvera familjen och spendera tid med varandra.

6. Träna med hjälp av telefonen

Varje månad måste du betala för ditt gymkort och vissa månader kanske du inte alls har tid eller tillgång till gymmet. Sätt ditt gymkort på standby om du vet att du kommer vara borta en månad eller mer. Eller ifall du löptränar ofta och ett gymkort för bara styrketräning inte känns som den bästa ekonomiska lösningen, ladda ner en träningsapp helt gratis. Ladda ner Nike’s egna app med styrkeövningar eller varför inte en app dedikerad till yoga. Var hälsosam samtidigt som du sparar pengar. Dessutom hittar du enkelt träningsfilmer på youtube som du kan följa.

Sist men kanske det viktigaste...

7. Spara pengar direkt när lönen kommer

När du får din lön, spara direkt en summa av pengarna på ditt sparkonto. Ställ in en automatisk överföring och du märker knappt att pengarna fanns på kontot. Ofta känns det enklare om det ser ut som att man aldrig haft pengarna på kontot från början. Var sträng mot dig själv och nalla inte av sparkontot. Ibland kan det hjälpa att ha sparkontot hos en annan bank så du inte ser pengarna i din internetbank eller i din bankapp.

Detta är en annons från Fair Lån - läs mer på fair-laan.se