Malmö saluhall är nominerade till Kasper Kalkon-priset i årets tema

Malmö saluhall är nominerade till Kasper Kalkon-priset i årets tema "ny-rostat" för det rostiga yttertaket (till vänster i bild). Foto: André Pihl, Wingårdhs

Saluhall nominerad till årets fulaste byggnad

Av
Andreas Holm

MALMÖ. Varje år prisas landet vackraste byggnad genom Kasper Salin-priset. I motsats till det har ett någon annorlunda pris instiftats till de något mindre finare byggnaderna. I år är Malmö saluhall nominerade till Kasper Kalkon-priset.

– Jag tycker snarare att arkitekten (Gert Wingårdh, reds anm.) har lyckats bra. Just den specifika del av byggnaden som nominerats är ett kul avtryck och ger en igenkänningsfaktor. Människor vet att det handlar om Malmö saluhall, säger delägaren Martin Karyd.

Tidigare i år fick saluhallen Malmös stadsbyggnadspris för att man ”i sann pionjäranda omvandlat en öde ruin till en tredimensionell kokbok och skapat en ny mötesplats i matkulturens Malmö”.

Det kanske därför inte är något särskilt smickrande att få Arkitektupprorets fulpris, där nomineringen är minst sagt ganska besk.

”Ett slag i ansiktet” och en ”horribel parasit på en fin gammal tegelbyggnad” beskriver de den utstickande rostdelen på Malmös nya saluhall, som är en av tio kandidater till Kasper Kalkon-priset som i år har temat ”ny-rostat”.

Vad säger du om nomineringen?

– Vad ska man säga. Rent spontant gillar jag vad vi gjort och det skapar en vacker kontrast till de andra, större byggnaderna, som ligger runt omkring saluhallen. Men det är alltid trevligt att uppmärksammas.

Den 28 november utses vilken byggnad som får priset.

FAKTA

Varför finns Kasper Kalkon-priset?

Priset är inspirerat av the Carbuncle cup i Storbritannien, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Den svenska motsvarigheten instiftades förra året av Arkitektupproret som en reaktion mot Kasper Salin-priser som de menar är "ryggdunkande arkitektkollegor emellan eftersom samma arkitektbyråer nomineras år efter år. 

Årets tema är ny-rostat, då det uppstått en trend där nya byggnader helt kläs in i rostig fasadplåt. "Ungefär som att köpa färdigslitna jeans.", menar Arkitektupproret. 

Källa: Arkitektupproret.se

Publicerad 24 October 2017 10:30