Kronprinsessan Victoria under invigningstalet. Foto: Per Ingridz

Kronprinsessan Victoria under invigningstalet. Foto: Per Ingridz

Kronprinsessan på plats i Skåne för invigning

"Den här verksamheten är otroligt värdefull"

MALMÖ. Under eftermiddagen invigde kronprinsessan Victoria det nya marinpedagogiska centret på Ribersborg i Malmö

– Den här verksamheten är otroligt värdefull, sa hon

På plats när det nya marinpedagogiska centret invigdes fanns, förutom Kronprinsessan Victoria, även bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande och miljöminister Karolina Skog (S). Kronprinsessan Victoria berättade i sitt invigningstal om ett tillfälle när hon varit till havs tillsammans med sin dotter prinsessan Estelle och några forskare.

– Prinsessan Estelle är väldigt intresserad av allt som har med djur och natur att göra. Hon började ställa frågor om skillnaden mellan sjögräs och alger. Som tur var fanns forskarna där och kunde förklara att sjögräs har rötter, till skillnad från alger. Det är sådant som är så viktigt: att öppna dörren till en ny värld. Där öppnades dörren till världen under ytan för henne. Det är otroligt viktigt att stimulera viljan att lära sig mer, sa hon och fortsatte:

– Om man ser en liten alg, fisk eller krabba och lär sig vilken roll den har i det komplexa ekosystemet så förstår man hur skört det är. Om en art försvinner kan hela ekosystemet rubbas. Det är därför den här verksamheten är så otroligt värdefull, sa Kronprinsessan Victoria.

Det nya marinpedagogiska centret har som mål att är att lära ut hur människan påverkar miljön och lära barnen att göra mindre ekologiska avtryck. Det riktar sig främst till barn och unga, men är öppet för alla.

Förhoppningen är att Marinpedagogiskt center varje dag ska kunna ta emot två till fyra skolklasser för program och aktiviteter och sammanlagt upp emot 500 besökare. Centret erbjuder utställningsrum med akvarier, laboratorium och lektionssal. Det öppnar för allmänheten 21–22 oktober.

Det hela kommer att drivas av entreprenören SEA-U Marint Kunskapscenter i Malmö. Projektet inleddes 2007 och längs vägen har planerna ändrats, av kostnadsskäl. Från början skulle byggnaden även innehålla ett kafé och en aula. Kostnaden för projektet beräknas till ungefär 22 miljoner kronor. Årsbudget för drift av verksamheten och kringkostnad beräknas bli fem miljoner kronor.

Det marinpedagogiska centret ligger intill handikappbadet på Ribersborg. Foto: Per Ingridz

Det marinpedagogiska centret ligger intill handikappbadet på Ribersborg. Foto: Per Ingridz

Publicerad 11 October 2017 06:00