Försäljaren var bedragare – Frasse fick avlivas

"Det var en fruktansvärd chock för hela familjen"

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

HELSINGBORG. När familjen Pettersson skulle köpa en fransk bulldog gick de efter regelboken. De begärde och fick både veterinärintyg och chipmärkningsintyg. Till slut slog de till och köpte sin Frasse.
Säljaren verkade mycket seriös och familjen fick också träffa vad hon sa var mamman till valparna.
– Problemet var att försäljaren förfalskat pappren och att Frasse och de andra hundarna i kullen med 99 procents säkerhet var smuggelhundar, berättar Patrik Pettersson. Sannolikt var tiken de fick se inte alls valparnas mamma.
De första veckorna var så underbara som livet som valpägare kan vara. Hunden gosade och busade med alla och de tre barnen var blixtförälskade. Bland de hundar de valde mellan såg en hund annorlunda ut och familjen Pettersson valde bort den.
– Plötsligt blev vi uppringda av en person i Norrköping som hade köpt den. Hennes hund hade blivit sjuk och de tvingades avliva den, säger Patrik Pettersson.
Ungefär samtidigt började deras hund bli dålig. Den mådde illa och fick en fruktansvärd hosta. De åkte till veterinären som ordinerade antibiotika, men det hjälpte inte alls.
Frasse blev ett par dagar senare inlagd på djursjukhuset eftersom hostan blev allt värre.
– Det visade sig att han hade Gardia, som i stort sett bara smuggelhundar får, berättar Patrik Pettersson.
Trots djursjukhusets insatser blev Frasse allt sämre.
– Till slut sa det att det bästa var att avliva honom, det var en fruktansvärd chock för hela familjen, säger Patrik Pettersson.
Familjen hade Frasse i tre och en halv veckor. Det kostade dem sammanlagt 40 000 kronor i veterinärvård och pengar till bedragaren.
– Agria betalar inte ut ett öre, eftersom vi blev blåsta och Frasse är en smuggelhund, säger Patrik Pettersson med en djup suck.
Sedan de berättade att Frasse blivit sjuk har säljaren helt gått under jorden. Lokaltidningen har ringt det telefonnummer hon uppgett men ingen svarar.
LÄS MER: Sålde dödssjuka hundar med falska handlingar

Publicerad 15 May 2017 05:00