Robin Bengtsson har spännande månader framför sig med först finalen i Eurovision Song Contest, där han är med i första semifinalen den 9 maj. Vidare där och han är med i finalen den 13 maj. Sedan väntar Diggiloo-turné i sommar. Foto: Kristofer Sandberg

Robin Bengtsson har spännande månader framför sig med först finalen i Eurovision Song Contest, där han är med i första semifinalen den 9 maj. Vidare där och han är med i finalen den 13 maj. Sedan väntar Diggiloo-turné i sommar. Foto: Kristofer Sandberg

Robin Bengtsson ska hålla balansen i Kiev

Berättar om löpbandsdans i Kiev och Diggiloo-mingel på Mallorca

Av
Markus Celander

PORTRÄTTET. Hur håller man balansen på ett smalt löpband utan att titta ned på sina fötter, samtidigt som man dansar och sjunger inför några miljoner tv-tittare? En som vet är Sveriges representant i Eurovision Song Contest i Kiev, Robin Bengtsson.
När Lokaltidningen når 27-årige Robin Bengtsson befinner han sig på Mallorca med några artistkollegor som han ska jobba med i sommar – årets Diggiloo-gäng, där han är debutant.

– Det är en inspirationsresa. Vi är här några dagar, ska lära känna varandra och planera låtar och framträdanden. Det har klaffat bra, vi trivs ihop och det är ett härligt avbrott i vardagen att komma hit ner några dagar, säger Svenljungasonen.

Men innan Diggiloo-turnén ska han göra ett framträdande. Inte vilket som helst – med låten ”I can't go on” ska han representera Sverige i Eurovision Song Contest i Kiev, i Ukraina.

Vad tänkte du första gången du hörde låten?
– Att den kändes helt rätt direkt. Men vi fick sänka tonarten ganska mycket för att jag skulle sjunga den. Det var Robin Stjernberg som sjöng på demon, och han ligger ju ofta väldigt högt.

Under framförandet av ”I can't go on”, som kan beskrivas som elektropop, befinner sig Robin Bengtsson och några dansare på varsitt löpband. En idé han själv var med och tog fram.

– Vi visste först inte om det var genomförbart. Det rör sig om specialbyggda löpband som styrs av datorer. De är programmerade att gå bakåt och framåt, och stanna, vid bestämda ställen i låten.
 
Jag trillar nästan av löpbandet på gymmet bara jag sätter i gång det, och jag varken sjunger eller dansar samtidigt. Är det inte svårt?
– Jo, men det här sitter i ryggmärgen nu, vi har övat kopiöst på det. Löpbandet har blivit som en förlängning av en själv. Men det är klart – jag får ju inte titta ner på mina fötter under framträdandet, så det är viktigt att jag rör mig som planerat, så att jag hamnar där jag ska på bandet. Vore ju trist om jag föll av.

Direktsänt och ett par hundra miljoner tv-tittare. Är det inte onödigt nervöst att behöva ha även löpband att tänka på?
– Nej, det ska bara bli spännande. Löpbanden tillför mycket, men visst, det var knepigt i början. Och jag är inte nervös. Det kan kännas lite pirrigt, men absolut inte jobbigt.

Vad tror du om dina chanser?
– Min känsla är att det går bra. Där finns några bidrag som är mer favorittippade, men förhandstipsen brukar inte stämma. Hon som vann förra året, till exempel, var inte förhandstippad. Sedan är där många långsamma låtar, ballader, och där sticker vårt bidrag ut, vilket jag tror är bra.

Har du fått några tips på Mallorca från dem i Diggiloo-gänget som varit med? Som Charlotte Perrelli, hon har ju vunnit hela rubbet.
– Njä, det har mest handlat om att jag ska se till att njuta och ha kul. Jag kommer att vara i Kiev i två veckor, och mitt uppträde varar i tre minuter. Det är en once-in-a-lifetime-upplevelse och det känns onödigt att lägga en massa tid på att vara nervös.

Du blev känd genom Idol 2008, där du slutade trea. Vad har Idol betytt för dig?
– Det var en sjukt bra skola. Jag var 18 år och fick lära mig hur tv och media fungerar. Jag hade ju knappt stått på en scen innan dess, och plötsligt stod jag varje vecka inför miljonpublik.

Men efter Idol försvann du från offentligheten?
– Jag ville lära mig att skriva eget material och att behärska fler instrument. Ett tag spelade jag i coverband, och det var också lärorikt och utvecklande att komma ut och spela under helt andra förutsättningar än i Idol.

Men att spela covers var inte vad Robin Bengtsson ville. Hela tiden var han inställd på att satsa på en artistkarriär med eget material.

Han jobbade på kontor och sålde it- och telelösningar måndag till fredag klockan 8 till 17, och varje kväll efter jobb åkte han till en studio och jobbade med sin musik.

Sedan Melodifestivalen förra året, där han kom femma med låten ”Constellation Prize”, livnär han sig som artist.

Och nu sitter du på Mallis och planerar Diggiloo-shower med kändisar som Charlotte Perrelli och Özz Nûjen. Lite skillnad på att jobba på kontor. Svårt att ta in?
– Nej. Jag har hela tiden strävat efter detta. Vad gäller Diggiloo ska det bli fantastiskt kul att vara med. Jag var och tittade på det i Luleå förra året, och efter showen föreslog jag själv för arrangören att jag skulle vara med. Och så blev det.

Först Eurovision Song Contest, och sedan Diggiloo-turné i sommar. Taggad?
– Ja. Eurovision ska bli fantastiskt, och sedan hoppas jag att folk kommer och tittar på Diggiloo. Det blir fantastiskt kul, en show som har något för alla, från farmor till fyraåringar.

ESC och Diggiloo-turnén 2017

Eurovision Song Contest i Kiev, Ukraina, pågår 9-13 maj.

Diggiloo-turnén 2017 når Skåne: 20 juli-Citadellet, Landskrona, 3 augusti-Svaneholms slott, Skurup, 4 augusti-Tivoliparken, Kristianstad, 6 augusti-Tennisstadion, Båstad.

Artister: Robin Bengtsson, Charlotte Perelli, Tommy Nilsson, Wiktoria, Özz Nûjen, Jessica Andersson, Andreas Johnson, David Lindgren samt Bruno Mitsogiannis. 

Publicerad 06 May 2017 05:00