En rakad Mattias Andersson hoppas på att många ska komma till hans spinningpass. ?Foto: Lena Karlsson

En rakad Mattias Andersson hoppas på att många ska komma till hans spinningpass. ?Foto: Lena Karlsson

Mattias trampar på för mäns hälsa

Av
Lena Karlsson

LOMMA. ?Skägget har rykt på Mattias Andersson. Under november, eller Movember som månaden också kommit att kallas, ska istället en mustasch växa fram under näsan.
Det är fjärde året i rad som han satsar på att under roliga former lyfta frågan om mäns hälsa. Detta samtidigt som han samlar in pengar till forskning om prostata- och testikelcancer genom Movember Foundation.
– Jag vill medvetandegöra mäns hälsa som generellt är mycket sämre än kvinnors. Statistiken visar till exempel att självmord är mycket högre bland män än kvinnor, säger Mattias Andersson.
Till vardags? undervisar han i hem- och konsumentkunskap och är förstelärare på Bjärehovskolan.
– Jag brinner för entreprenörellt lärande.
Det genomsyrar ?även det Movemberprojekt han driver. Förutom Friskis & Svettis i Lomma där han under november månad ska hålla åtta spinningpass under fredagar och söndagar har han involverat 21 företag.
– Friskis & Svettis bidrar med tio kronor per pass och deltagare. Vid varje spinningpass kan deltagarna vinna en lunch för två som olika företag i Lomma, Bjärred och Lund sponsrar med.
Tanken är att de som deltar i hans spinningpass ska vilja lämna in ett bidrag till insamlingen. Som en extra uppmuntran lottar han ut högvinster i form av en matkasse, hjulskifte, skönhetsprodukter och en delikatesskorg till deltagaresom har varit lite extra flitiga.
– De delas ut bland dem som deltagit i minst fyra av åtta pass, och har lämnat bidrag till insamlingen, säger Mattias Andersson.
Parallellt med ?det säljer han lotter.
– Om jag lyckas sälja alla lotterna får jag in 7 500 kronor.
Målet är att samla in 10 000 kronor till Movember Foundation. Förra året fick han in 14 000 kronor.
– Då auktionerade jag ut trerättersmiddagar som jag lagade hemma hos vinnarna. Det var väldigt uppskattat.
Men i år är? det alltså spinning som gäller.
– Tanken är att det ska bli lite som en happening. Samtigit som vi uppmärksammar en allvarlig fråga och gör något bra ska det vara roligt.
Hur stor respons tror du att du kommer att få?
–  De första passen är fullbokade. Nu gäller det att orka trampa.
 

Publicerad 10 November 2016 10:00