Foto. Sanna Hjalmarsson

Foto. Sanna Hjalmarsson

Oron stor bland boende efter dödsskjutningen

"Jag har aldrig sett något liknande. Det var rent ohyggligt"

MALMÖ. Söndagens skottlossning på Gullviksborg, som kostade en ung man livet, har skakat de boende i området. Flera blev ögonvittnen till händelsen och dagen efter dådet är många oroliga för att gå ut.
– Det känns hemskt att sitta här ute där det precis har hänt, säger Khaula Zubeidi som bott i området i 18 år. Varje dag sitter hon och hennes väninna ute på innergården och förbereder kvällens mat, men denna dag skyndar de sig så de kan gå in.
– Vi känner oss rädda. Tidigare har det här varit ett lugnt och idylliskt område där barnen har kunnat springa ute och leka, och folk suttit ute och pratat tills sent på nätterna. Nu vågar vi inte gå ut efter att det blivit mörkt, säger hon.
Skottlossningen ägde dock inte rum efter mörkrets inbrott utan strax innan 19 på söndagskvällen, medan solen fortfarande var uppe och barn lekte på gården. En ung kvinna i 20-årsåldern, berättar hur hon blev ögonvittne till själva händelsen.
– Jag såg hur tre män ställde sig runt bilen med stora vapen och sköt. Jag är i chock. Jag har aldrig sett något liknande i mitt liv. Det var rent ohyggligt, säger hon.
En annan beskriver hur hon sett bilen komma körande i hög hastighet med två mopeder efter sig.
– På den ena satt två män. Båda beväpnade. Sedan hörde jag hur de sköt, säger hon.
Alla Lokaltidningen pratar med är skakade och chockade av händelsen. Flera pratar om flytta från området.
– Vi måste flytta härifrån. Jag kommer inte släppa ut min dotter själv igen. Hon får leka inomhus nu, säger en man, som har sitt vardagsrum med utsikt över brottsplatsen där det fortfarande ligger krossat glas och blodspår.
– Jag förstår inte varför de inte sätter upp kameror. Då hade det inte kunnat gå till så här. Polisen hade direkt vetat vad som hänt och av vem, säger han.
Enligt polisen är samtliga av de fyra männen som sköts, i 20-årsåldern och ett par av dem är kända av polisen sedan tidigare. Enligt Claes-Arne Hermansson, chef för Malmöpolisens utredningssektion, tillhör de ”Malmös undre värld”.
– Motivet är fortfarande oklart, men det är tydligt att gärningsmännen hyser agg mot målsäganden, säger han.
Men det som tycks vara en uppgörelse mellan olika grupperingar, kunde denna gång även drabbat oskyldiga. Flera kulor sköts rakt in i en lägenhet där en barnfamilj var hemma.
Vid tidpunkten fanns sex personer i lägenheten, varav tre barn. Enligt systern i familjen flög en kula rakt över hennes lillebrors huvud.
– Det är just sånt här som vi är så rädda för. Att tredje person ska hamna i elden eller träffas av en förlupen kula, säger Claes-Arne Hermansson.
– Det finns fler människor som kan råka jätteilla ut. Det är en dum spiral som bara går uppåt.
VIDEO: Filmar sekunder efter skottlossningen 
LÄS MER: Ung man avled på sjukhus efter skottdramat

Publicerad 26 September 2016 16:08