Kronprinsessan Victoria med lillprinsen i famnen. Bilderna är beskurna. Foto Kate Gabor, Kungahuset.se/Mostphotos.com

Kronprinsessan Victoria med lillprinsen i famnen. Bilderna är beskurna. Foto Kate Gabor, Kungahuset.se/Mostphotos.com

Här är Skånes dopgåva till prins Oscar

Landshövdingen började spåna direkt efter födseln

Av
Carolina Svensson

SÖDERÅSEN. Dagen efter att prins Oscar var född kom beskedet att han blir hertig av Skåne. Landshövding Margareta Pålsson började direkt spåna på en doppresent och kom fram till att en naturlek skulle passa.

– Det var så att jag var på en lekplats med mitt barnbarn och tittade på när barnen lekte. Det är trevligt med lekplatser, så varför inte en naturlek i doppresent, säger Margareta Pålsson.
Därefter pratade hon med platschefen i Skäralid i Söderåsens nationalpark som var positiv till idén.  

– Dessutom ville jag att presenten från Skåne också skulle vara till för skånska barn, säger hon.

Margareta Pålsson har träffat Kronprinsparet många gånger och har varit lyhörd för deras tankar kring hållbarhet och rörelse.

– Det kändes helt rätt när jag kom på det.
Förslaget på doppresenten berör alla Skånska kommuner och skulle kosta 76 öre per person i de kommuner som ställer sig positiva till förslaget. Företag som är anslutna till Sydsvenska handelskammaren har också fått en förfrågan om att bidra.
Det är redan bestämt att den ska finnas till vänster efter ingången i Skäralid, där det står en dunge och heta Prins Oscars naturlek. Det skulle kosta cirka en miljon att uppföra naturleken, men allt beror på hur kommunerna ställer sig.

– Vi får bygga efter hur mycket pengar vi får in. Det finns en smärtgräns på en halv miljon, säger Margareta Pålsson. Hennes förhoppning är att få in pengar som även gör det möjligt att bygga till parkgunga som är anpassade för barn med funktionsnedsättningar.
En naturlek skiljer sig från en lekplats genom att man använder sig av det som finns i naturen för att bygga.
Kristianstadsbladet var först med att berätta om gåvan.

Publicerad 13 April 2016 15:48