Foto Ritzau / Tom Wall / Polisen
Foto Ritzau / Tom Wall / Polisen
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Ubåtsägaren misstänks för vållande till annans död

Farkosten bärgas under lördagen


KÖPENHAMN. Den danska forskaren Peder Madsen hävdar att han släppte av Kim Wall, 30, i land redan på torsdagskvällen. Men hennes anhöriga har inte hört av henne. Nu misstänks mannen som byggt ubåten för att ha orsakat den Kim Walls död.

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen" skriver hennes familj i ett uttalande.

Peter Madsen, som själv designat ubåten som sjösattes 2008, åkte tillsammans med kvinnan ut under torsdagen. Kim Wall är frilansjournalist hemmahörande i Trelleborg och arbetade med ett reportage om ubåten. Men när de inte kom tillbaka anmälde Kim Walls anhöriga dem som saknade.

Ubåten sågs senast klockan 20.30 på torsdagskvällen av ett fartyg i Köpenhamns hamn. Eftersökningarna inleddes klockan 04.30.

Vid 11-tiden på fredagen meddelades att ubåten återfunnits och höll på att sjunka i Kögebukten söder om Köpenhamn. Peder Madsen räddades av en båt som plockade upp honom ur vattnet.

Forskaren uppger att han släppt av den skånska kvinnan på Refshaleøen, norr om operahuset i Köpenhamn, redan på torsdagskvällen. Men vid 13.30-tiden på fredagen framkom nya uppgifter om att kvinnan fortfarande saknas.

– Vi har upprättat en anmälan om försvunnen person under förmiddagen. Det är anhöriga som hört av sig till oss, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral till Lokaltidningen.se

– Om hon var kvar på ubåten i samband med försvinnandet är oklart, säger Anna Göransson.

Aftonbladet har varit på platsen där kvinnan påstås ha gått i land. Men ingen som tidningen talat med har observerat någon ubåt vid den aktuella tidpunkten.

– Jag var på däck här på båten. Allt var lugnt och stilla, säger en kvinna som vill vara anonym.

Vid 17.40-tiden på fredagen skickade Köpenhamnspolisen ut ett pressmeddelande där det framgår att Peter Madsen är misstänkt för brott i samband med kvinnans försvinnande. 

På lördagen häktades Madsen för vållande till annans död. Rubriceringen innebär att han misstänks ha orsakat Kim Walls död av oaktsamhet.

– Vi vill gärna komma i kontakt med vittnen som antingen sett ubåten med de två personerna lämna hamnen vid 19-tiden eller de som har observerat ubåten och besättningen nära Refshaleøen omkring klockan 22.30, säger Jens Møller Jensen vid Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift ska det finnas övervakningskameror i området där kvinnan påstås ha gått i land som den danska polisen nu undersöker. Under fredagen genomfördes även en husrannsakan i Peter Madsens verkstad. Flera civilklädda poliser sågs bära ut datorer från fastigheten. Under lördagsmorgonen inleddes dessutom arbetet med att bärga den sjunkna ubåten.

Kvällsposten har talat med en person som känner uppfinnaren. Enligt personen var tanken att ubåten skulle visas upp på den danska ön Bornholm under fredagen. Men Peter Madsen ska ha ställt in besöket redan på onsdagen, vilket personal på hans företag berättat om i ett facebook-inlägg.

Kim Wall är cirka 160 centimeter lång. Hon har smal kroppsbyggnad, rödbrunt hår, gröna ögon och var vid tillfället iklädd en orange blus med långa ärmar, en svartvit kjol/byxa, nylonstrumpor och vita gympaskor.

LÄS MER: Ingen person hittad i den bärgade ubåten

Refshaleøen, norr om operahuset i Köpenhamn, där Peter Madsen hävdar att han släppte av den skånska journalisten. Foto Mogens Flindt / Ritzau
Refshaleøen, norr om operahuset i Köpenhamn, där Peter Madsen hävdar att han släppte av den skånska journalisten. Foto Mogens Flindt / Ritzau

Publicerad: 12. augusti 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa