”Det är extra roligt att odla egna kryddor, eftersom de färska är rätt dyra att köpa i affären”, tipsar Johanna Sandahl.
”Det är extra roligt att odla egna kryddor, eftersom de färska är rätt dyra att köpa i affären”, tipsar Johanna Sandahl.
Foto: Mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Trendigt att odla på balkongen

Ida Eriksson ida.eriksson@lokaltidningen.se


BALKONG. Man behöver inte ett trädgårdsland för att kunna odla sin egen sallad. Det är något som allt fler anammar. Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, välkomnar det ökade intresset för stadsodling.

–  Det sätter igång miljötänket, säger hon.

Att som stadsbo odla sina egna kryddor och grönsaker har blivit en trend. En färsk undersökning från Hemnet visar att två av tre stadsbor odlar på sin balkong eller uteplats. Det växande intresset för stadsodling, eller urban gardening som det också kallas, är något som gläder, inte minst, Naturskyddsföreningen.

– Är man ute efter att rädda världen kan det kanske kännas lite futtigt med en balkonglåda, men det är faktiskt ett bra steg på vägen, säger Johanna Sandahl.

Hon menar att det ger ett värde i form av att allt fler börjar tänka kring frågor som rör matproduktion.

– Det gör att man får upp ögonen. När man upptäcker att det faktiskt går att odla grönsaker utan bekämpningsmedel är det kanske också det man tänker på när man går och handlar sedan.

Men förutom ett större medvetande och miljötänk kan en utbredd stadsodling även främja luftkvaliteten samt insekts- och fågellivet. Då krävs dock mer än en balkonglåda, varför kolonilotter också uppmuntras av jordbruksexperten Johanna Sandahl.

Göra något för miljön

– Det är ett konkret sätt att göra något för miljön som också ger en stark känsla av att verkligen göra någonting, säger hon.

Har man bara en balkong att tillgå behöver man dock inte känna sig begränsad. Listan på vad som går bra att odla på en balkong är lång. Johanna Sandahl tipsar om sina personliga favoriter.

– Grödor som inte har så stort rotsystem passar bäst, då de inte behöver lika stort utrymme som exempelvis potatis. Kryddor och tomater är väldigt tacksamt att odla, de trivs på den varma balkongen.

Tänk på krukan

– Squash, paprika och chilipeppar går också bra. Inte minst till squashen får man tänka på att ha en tillräckligt stor kruka och komma ihåg att vattna ordentligt.

Bladgrönsaker som mangold och ruccola är ytterligare ett tips!


Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.
Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.
Foto: Fredrik Hjerling

Publicerad: 23. maj 2013 10:58
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu