Suzuki Vitara: Ansiktslyft och uppgraderad

PROVKÖRNING.

Suzuki Vitara kan klassas som en crossover. I det här fallet en korsning mellan en kompakt kombisedan och en robust och hög kompaktsuv. I dagarna har den begåvats med ett ansiktslyft och blivit teknikuppgraderad.

Av
Ian Maasing

Karossen är praktiskt hög och man stiger obesvärat i och ur såväl fram- som baksätet. Och sitter bekvämt på de lagom höga och släta sätena. Vad ska man med skålade sportstolar till i vardagstrafikens stilla lunk?

Så ska en vardagsanpassad bil vara: höga dörröppningar och låga trösklar så att man obesvärat kommer i och ur! Och vilsamt höga och släta säten!

Så ska en vardagsanpassad bil vara: höga dörröppningar och låga trösklar så att man obesvärat kommer i och ur! Och vilsamt höga och släta säten! Foto: Ian Maasing

Testbilens 1,4-liters turboöverladdade bensinare går riktig behagligt och drar sportigt när den väl passerat 2000 varv/minut. Den sexstegade automatlådan växlar mjukt och snabbt.

Bränsleförbrukningen är anständigt låg. Vi noterade mellan 0,65 och 0,70 liter per mil på uppländska landsvägar. På tal om terrängegenskaper tar sig Vitara utan problem fram längs backiga vägar tack vare den inkopplade fyrhjulsdrivningen. Till den goda framkomligheten bidrar också de ganska smala och höga däcken.

Fjädringen klarar riktigt bra lappade svenska gator och vägar, kurshållningen är stadig och styrningen vilsamt lugn.

Under plastkåpan döljer sig en tillräckligt dragkraftig och bränslesnål bensinare.

Under plastkåpan döljer sig en tillräckligt dragkraftig och bränslesnål bensinare. Foto: Ian Maasing

Precis som de flesta andra bilar i storleksklassen erbjuds en rad assistans- och säkerhetssystem som standard eller som tillval.

Sammanfattningsvis är Suzuki Vitara en mycket vardagspraktisk bil till en rimlig kostnad. Instegsmodellen med en trecylindrig turboöverladdad bensinmotor på 112 hästkrafter, femväxlad manuell växellåda och fyrhjulsdrift Allgrip 4x4 kostar från 214 900 kronor(introduktionspris 199 900 kronor) och bilen vi provade med 1,4-liters turboöverladdad bensinmotor på 140 hästkrafter, sexväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift Allgrip 4x4 264 900 kronor(introduktionspris 249 900 kronor). Bilarna finns redan hos handlarna.

Bra arbetsplats för chauffören.

Bra arbetsplats för chauffören. Foto: Ian Maasing

Publicerad 15 November 2018 10:01